Inspecteur schrikt van leefomstandigheden dier en mens

Tijdens het opvolgen van een melding kwam onze inspecteur op donderdag 14 december terecht in een zwaar vervuilde bejaardenwoning in Rotterdam. Hij trof een oude man met zwaar COPD die eigenlijk niet meer voor zichzelf kon zorgen en drie katten. Onze inspecteur schatte de situatie in als onhoudbaar. Eén van de katten is helaas overleden en de ander twee zijn overgebracht naar een opvangadres. Voor de bewoner is de GGZ ingeschakeld en de man is vervolgens opgenomen.
Inspecteur schrikt van leefomstandigheden dier en mens
"Ik ben enorm geschrokken van wat ik in de woning aantrof. De situatie was dier- en mensonwaardig, dat dit in Nederland voorkomt. Dat de man moeilijk in de omgang was mag geen excuus zijn voor het laten ontstaan van zo'n slechte situatie. Ik ben blij dat ik voor dier én mens iets heb kunnen betekenen," reageert de inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID).

Smerigheid en vlooien

De woning lag vol rommel en uitwerpselen en het stikte er van de vlooien. Eén van de katten was uitgemergeld en 'leeggezogen' door de vlooien. Het dier is in overleg met de overheidsdienst RVO.nl direct in bewaring genomen. Helaas is het dier kort daarna overleden. De andere twee katten zaten ook onder de vlooien, maar voor hen was het nog niet te laat. Medewerkers van de gemeente hebben ze de volgende dag gevangen en overgebracht naar een opvangadres waar ze de juiste zorg krijgen.

Helpdesk Hulpverleners

Helaas komt het vaker voor dat inspecteurs van de LID vanwege meldingen over dieren, ook mensenleed treffen. Uiteraard zijn de dieren hun eerste zorg, maar ze hebben ook oog voor de mens zoals in bovenstaande situatie. Andersom komt uiteraard ook voor, hulpverleners die voor de mensen komen, treffen (mogelijk) dierenleed aan. Voor hen heeft de Dierenbescherming de Helpdesk Hulpverleners. Dit loket is er voor advies en overleg, zo kunnen we samen aandacht voor het welzijn van mensen en dieren combineren. Meer informatie en het contactformulier zijn hier te vinden.