Inspectiedienst LID en dierenpolitie halen 61 honden uit woning

Bij de hercontrole van een woning in een gemeente in Twente zijn op woensdag 3 februari 61 honden van verschillende kleine rassen aangetroffen. De hercontrole werd uitgevoerd door inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en een agent van de dierenpolitie Twente. Veel hondjes hadden een erg vervuilde vacht, zaten in donkere ruimtes, kattenbenches of zelfs kastjes. De vloer van vrijwel de hele woning lag bezaaid met uitwerpselen en was doordrenkt met urine. De honden zijn allemaal in beslag genomen.
Inspectiedienst LID en dierenpolitie halen 61 honden uit woning

61 hondjes en 4 vogels

Bij een eerdere controle door de LID, naar aanleiding van een melding bij meldpunt 144, waren al zo'n 25 hondjes aangetroffen. Van een aantal hiervan was de verzorging onder de maat. In overleg met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zijn toen door de LID-inspecteur maatregelen opgelegd om de situatie te herstellen. Woensdag tijdens de hercontrole bleken er maar liefst 61 hondjes in de woning aanwezig te zijn. De hondjes waren in verschillende kamers in de woning ondergebracht. De eigenaresse probeerde tijdens de controle nog een deel van de hondjes in kastjes en benches te verstoppen, maar die werden toch ontdekt. Er bleken daarnaast ook nog 4 vogels in smerige kooien te zitten. De situatie van de honden en de woning was in plaats van verbeterd nog verder verslechterd ten opzichte van de eerdere controle.

Veel hondjes hadden een erg vervuilde vacht, zaten in donkere ruimtes, kattenbenches of zelfs kastjes. De vloer van vrijwel de hele woning lag bezaaid met uitwerpselen en was doordrenkt met urine.

Dieren in beslag genomen

Vanwege de ernst van de situatie is contact opgenomen met de Officier van Justitie die vervolgens toestemming gaf om alle dieren in beslag te nemen. De honden en de vogels zijn overgebracht naar een opvangadres waar ze nagekeken worden door een dierenarts en de juiste verzorging krijgen. Politie en LID maken proces verbaal op en dit gaat naar het Openbaar Ministerie (OM) voor verdere beoordeling en afhandeling.

Woensdag tijdens de hercontrole bleken er maar liefst 61 hondjes in de woning aanwezig te zijn.