Inspectiedienst voorkomt onverdoofd chippen papegaaien

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft kunnen voorkomen dat er, tijdens een papegaaiendag in een grote dierenspeciaalzaak, papegaaien zonder verdoving gechipt zouden worden. De handeling is niet alleen zeer pijnlijk voor de vogels, maar veroorzaakt ook ernstige stress bij de dieren. Dankzij de tussenkomst van de inspecteur zijn de vogels uiteindelijk onder verdoving van een chip voorzien.
Inspectiedienst voorkomt onverdoofd chippen papegaaien

Onze inspecteur werd getipt door een dierenarts die gespecialiseerd is in het behandelen van papegaaien. Er was door een dierenspeciaalzaak op zaterdag 19 augustus in het midden van het land, een actie aangekondigd waarbij papegaaien met korting gechipt konden worden. De actie maakte deel uit van een papegaaiendag waarbij tientallen papegaaien en hun eigenaren aanwezig waren en er informatie over het houden van papegaaien zou worden.

Chippen van papegaaien

Het chippen van papegaaien is op zich heel goed. Net als bij honden en katten kan hierdoor snel de eigenaar van het dier worden achterhaald, bijvoorbeeld na een ontsnapping. Bij de grijze roodstaart is chippen zelfs verplicht als deze geen gesloten pootring heeft. Bij de vogels wordt de chip ingebracht in de grote borstspier. Hoewel de chip slecht 1,5 x 9 mm groot is, is het onverdoofd chippen erg pijnlijk voor de papegaai. De naald waarmee de chip wordt ingebracht is in verhouding met de vogel echt groot. Experts wijzen naast de pijn ook op de stress die het onverdoofd chippen met zich meebrengt.

Bij onder andere de grijze roodstaart is chippen zelfs verplicht als deze geen gesloten pootring heeft.

Geen medische noodzaak voor pijn en stress bij papegaai

Specialisten geven aan dat er geen medische noodzaak is voor pijn en stress bij het inbrengen van een chip bij papegaaien. De dieren kunnen met een gasnarcose in een roesje worden gebracht waarmee hun een hoop ellende bespaard blijft. De eigenaar van de dierenspeciaalzaak en de dierenarts die tijdens het evenement de chips zou inbrengen, zijn door onze inspecteur benaderd. Na overleg werd besloten dat de LID-inspecteur aanwezig zou zijn bij het chippen van de vogels. De dierenarts werd vooraf gewaarschuwd, dat zijn medisch handelen zou kunnen leiden tot een proces-verbaal.

“Het is onverantwoord medisch handelen, om het zonder gasnarcose te doen” aldus de specialisten.

Toch een roesje voor de papegaaien

Gelukkig bleek op de dag zelf dat alle papegaaien, in totaal zo’n 20 stuks, netjes met een roesje werden gechipt. De tussenkomst van onze inspecteur heeft de dierenarts ervan overtuigd af te zien van zijn voorgenomen onverdoofd handelen. Achteraf waren zowel de inspecteur als de dierenarts tevreden dat alles pijn- en stressvrij voor de papegaaien is verlopen.

Achteraf waren zowel de inspecteur als de dierenarts tevreden dat alles pijn- en stressvrij voor de papegaaien is verlopen.