Juli: honderden dieren een beter leven

De maand juli was een warme en veelbewogen maand. We kwamen wederom schrijnende situaties tegen, van tientallen kwartels in een legbatterij tot een vastgebonden, mishandelde kitten. Gelukkig hebben we deze dieren een beter leven kunnen geven en ziet de toekomst er voor hen rooskleuriger uit. We blikken graag met je terug op de maand juli.
Juli: honderden dieren een beter leven

Bijna 500 zwanen vrijgelaten

Eind juni botste het tankschip Bow Jubal tegen de steiger in de Rotterdamse Petroleumhaven. Door het olielek raakten honderden zwanen besmeurd met olie. ‘Operatie Schone Zwaan’ werd in het leven geroepen om zoveel mogelijk besmeurde zwanen te vangen en schoon te maken. In juli werden de schoongemaakte en herstelde zwanen steeds in groepjes vrijgelaten. Op maandag 23 juli was het laatste groepje aan de beurt. Prachtig om te zien hoe de zwanen samen het water in gleden om hun oude leventje weer op te pakken!

Honderden schone zwanen zwemmen weer vrij rond.

Gered: dieren met de letter K

De maand juli kenmerkte zich door de letter K. We hebben grote aantallen kwartels, konijnen, knaagdieren en katten geholpen uit de benarde situatie waarin ze zich bevonden. Om te beginnen trof onze Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) 14 katten aan in een ernstig vervuilde woning. Zowel de 14 katten als de 81-jarige eigenaresse kregen hulp.

Bij de hercontrole van een konijnen- en knaagdierenfokker, bleek dat er niets verbeterd was. Er zaten ruim 250 dieren op 6,4 m2. Bovendien was de huisvesting ongeschikt voor de specifieke soorten en hadden ze te weinig ruimte en frisse lucht. De dieren waren gelukkig wel gezond. Ook de verplichte administratie ontbrak. De LID heeft een boeterapport opgemaakt en dit opgestuurd naar de overheidsdienst RVO, die bepaalt welke boete er wordt opgelegd en wat de volgende stap zal zijn voor deze dieren.

Er zaten ruim 250 konijnen en knaagdieren op 6,4 m2.

Onze inspecteurs hebben niet stilgezeten in de maand juli, want ze ontdekten ook een hobbymatige houder van kwartels. De dieren waren er grotendeels slecht aan toe en zaten hutje mutje in een legbatterij, zonder voldoende daglicht en geschikte bodembedekking. Er zijn maar liefst 96 kwartels in beslag genomen.

Stoere Kitty

In juli werd kitten Kitty met tiewraps vastgebonden aan een hek. Kitty was er slecht aan toe. Ze had een beschadigd bekje, een wond aan haar poot en verschillende breuken. De kosten van de behandelingen liepen hoog op. We riepen mensen op om een donatie te doen voor het dekken van de kosten en we kregen ongekend veel gulle giften. We hebben genoeg binnengehaald en met het extra geld kunnen we andere dieren helpen die onze hulp hard nodig hebben. We zijn ontroerd door de fantastische bijdragen en alle lieve reacties en we willen nogmaals iedereen van harte bedanken! Het goeie nieuws is ook dat het de goede kant op gaat met Kitty. De breuken beginnen te helen, haar kin ziet er een stuk beter uit en ze eet prima. Ze is er nog niet, want over een paar weken wordt ze nog een keer geopereerd om de pinnen uit haar elleboog te verwijderen. We zijn blij dat Kitty van een zielig hoopje kitten verandert in een vrolijk, speels dametje.

Gelukkig gaat het de goede kant op met Kitty!

Nijmeegse Vierdaagse

Ook noemenswaardig: onze sponsorlopers hebben allemaal, ondanks de hete zon en vele kilometers, de Nijmeegse Vierdaagse uitgelopen en haalden samen €944,60,- op voor de Dierenbescherming. Geweldig!

De elfjarige tweeling Fenna en Fleur liepen ook mee voor de Dierenbescherming.