Kaaiman uit de kast

Een brilkaaiman, die in een Almelose woning in een koude trapkast zat, is in bewaring genomen. Ook andere exotische dieren die werden aangetroffen, zijn meegenomen.
Kaaiman uit de kast

Bij een controle naar aanleiding van een melding bij meldpunt 144 nam de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) op dinsdag 13 oktober, in samenwerking met de politie Oost-Nederland en met toestemming van RVO.nl*,in Almelo de brilkaaiman van ongeveer 90 centimeter lang in bewaring. De huisvesting van de kaaiman was ronduit slecht te noemen. In de kast was in de grond een kuip met koud water geplaatst. Daar omheen lag alleen maar zwarte landbouwfolie. Verder had het dier geen warmtelamp en was de omgevingstemperatuur slechts 12 graden. Voor deze diersoort moet dat 25 graden zijn. Een brilkaaiman kan ruim 2 meter lang worden en meer dan 50 kilogram wegen.


Naast de kaaiman zaten er nog een rattenslang, een vogelspin, een baardagame en een geelwangschildpad in de woning. Ook deze dieren hadden te koude en slechte huisvesting, bovendien was de baardagame uitgedroogd. RVO.nl* gaf op basis van deze bevindingen opdracht om alle dieren in bewaring te nemen en over te brengen naar een specialistisch opvangadres waar ze nu de juiste verzorging krijgen. De eigenaar tekende uiteindelijk voor afstand van de dieren, de dieren gaan dus niet meer naar hem terug.

Pas op voor impulsaankopen

De verzorging van exotische dieren vraagt om veel kennis van zaken, die helaas vaak ontbreekt bij de kopers. Bovendien wordt dit soort dieren op bijvoorbeeld internet te koop aangeboden, waardoor de noodzakelijke informatie bij de aanschaf ontbreekt. Mocht je belangstelling hebben voor zo'n exotisch dier, laat je dan van te voren goed informeren, om een impulsaankoop te voorkomen. Informatie over de verzorging en huisvesting van dieren vind je onder andere op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).