Kaart toezicht in Europese slachthuizen aan!

Demissionair staatssecretaris Van Dam (EZ) moet in Brussel tijdens de Landbouwraad van 3 april het functioneren van het toezicht op slachthuizen in Europa aan de orde stellen en cameratoezicht in slachthuizen bepleiten. Dat schrijft de Dierenbescherming vandaag in een brief aan de nieuwe Vaste Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken, die woensdag met Van Dam praat over zijn inzet tijdens de vergadering van EU-landbouwministers.
Kaart toezicht in Europese slachthuizen aan!

“Wij maken ons ernstig zorgen of dit toezicht wel zo goed geregeld is in de Europese Unie”, schrijft directeur Femke-Fleur Lamkamp van de Dierenbescherming die “ernstig geschokt is over de walgelijke beelden van ernstige dierenmishandeling in een Belgische varkensslachterij”. Slachterijen werken steeds internationaler, grootschaliger, sneller en goedkoper waardoor het vaker fout gaat, zo stelt de Dierenbescherming.

Gruwelijke undercoverbeelden Een fragment uit de video © Animal Rights

Brief aan Tweede kamer

Cameratoezicht

Frankrijk had recentelijk ook te maken met dierenmishandeling in slachthuizen. Daar is toen besloten tot cameratoezicht in alle slachterijen. “Wij vinden dit een goede zaak. Niet alleen de slachterijen zelf maar ook het staatstoezicht op slachterijen moet de beschikking over het beeldmateriaal van dit cameratoezicht krijgen. Het overheidstoezicht moet hiertoe uitgerust worden met juridische bevoegdheden, computersoftware en het nodige personeel om de beelden snel en efficiënt te analyseren en tegen aldus vastgestelde misstanden op te treden”, schrijft Lamkamp aan de Tweede Kamer.

Naast cameratoezicht kaart de Dierenbescherming ook de fysieke aanwezigheid van controlerende functionarissen aan. Een EU-verordening schrijft de aanwezigheid van een ‘Animal Welfare Officer’ voor, maar het is volgens de Dierenbescherming de vraag of alle slachterijen in Europa al zo’n medewerker in dienst hebben.