Kamervragen over kippenleed

"Gatverdamme arme dieren! Hebben ze eerst aan de lopende band eitjes geperst, worden ze zo behandeld. Echt stank voor dank. Misselijk!! Regering doe hier iets aan". Het zijn zomaar wat reacties op onze berichtgeving over de misstanden bij het vangen en vervoeren over grote afstanden van uitgelegde hennen.
Kamervragen over kippenleed

Ons rapport over deze treurigmakende kwestie is gelukkig niet onopgemerkt gebleven. De media deden er uitgebreid verslag van en nu heeft ook Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) er officiële Kamervragen over gesteld aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam.

Dierenleed bij langdurig transport

Hier kun je alle vragen op je gemak teruglezen. Benieuwd wat de bewindsman gaat antwoorden. Belangrijkste vraag is natuurlijk deze: "Bent u met ons van mening dat het dierenleed wat gepaard gaat met een dergelijke langdurig transport zodat de leghen voor een paar centen goedkoper geslacht kan worden, niet te rechtvaardigen is? Zo ja, bent u bereid om hier maatregelen tegen te treffen? Zo nee, waarom niet?".

Op elkaar gepakte leghennenFoto: Eyes on Animals / Dierenbescherming

Hoe dan ook, het lijkt erop dat onze aantijgingen serieus worden genomen. Overigens ook door de sector zelf, die nu eens een keer niet in een ontkennende reflex schiet, maar heeft aangegeven met de Dierenbescherming in gesprek te willen. ''Wij verzorgen de kippen goed en dat moet ook op de laatste reis gebeuren", liet de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders in een reactie aan het ANP weten.

Update 29 maart: Nog meer politieke steun!
Er ontstaat steeds meer politieke steun voor het duidelijke protest van de Dierenbescherming. Naast Marianne Thieme hebben ook de Kamerleden Tjeerd van Dekken (PvdA) en Henk van Gerven (SP) inmiddels schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van onze publicatie en de daarop volgende publiciteit over de manier waarop de leghennen worden gevangen en getransporteerd.

Strenger bij misstanden kippentransport

De SP vindt dat er bij het vangen van de kippen inspecties moeten plaatsvinden en dat de vangploegen een dierenwelzijnscursus gevolgd moeten hebben. Als dat nodig is moet daar extra budget bij de voor NVWA worden vrijgemaakt. Van Dekken (PvdA) wil dat de staatssecretaris tekst en uitleg geeft over de huidige inspecties en controles bij vangst en transport van de kippen en dat er strenger moet worden opgetreden tegen misstanden.

De Partij voor de Dieren deel deze mening; volgens Marianne Thieme is het onacceptabel dat de NVWA het tolereert dat maximaal 0,5% van de leghennen dood aankomt op het slachthuis. Net als wij vindt de PvdD verder ook dat transporten moeten worden gestaakt waarbij dieren twaalf uur zonder water worden vervoerd naar het slachthuis.