Kat eindelijk behandeld

Begin deze maand trof de dierenpolitie in Zoetermeer een kat aan die duidelijk te mager was, grote kale plekken had en erg sloom overkwam. Het dier wilde ook niet eten of drinken. Volgens buurtbewoners waren de eigenaren op vakantie en zorgden hun ouders voor de kat.
Kat eindelijk behandeld

Begin deze maand trof de dierenpolitie in Zoetermeer een kat aan die duidelijk te mager was, grote kale plekken had en erg sloom overkwam. Het dier wilde ook niet eten of drinken. Volgens buurtbewoners waren de eigenaren op vakantie en zorgden hun ouders voor de kat. Helaas waren er van deze mensen geen contactgegevens bekend.

De agenten van de dierenpolitie hebben de kat meegenomen naar een Dierenkliniek en op het adres een verzoek om contact op te nemen achtergelaten. De Dierenarts stelde vast dat de kat ontstekingen had aan zijn bek, opgezette darmen had, uitgedroogd was en onder de vlooien zat. Dit zijn allemaal symptomen van verwaarlozing. Het was duidelijk dat dit dier meteen behandeling nodig had.

De inmiddels ingeschakelde inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft contact opgenomen met Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken en deze gaf toestemming voor de behandeling. Verder gaf ze aan dat de eigenaren binnen 24 uur moesten reageren om de verzorging en behandeling van de kat op zich te nemen. Als dit niet zou gebeuren, zou de dienst dit zelf op zich nemen. Uiteindelijk werd er door de vader van de betrokkenen contact opgenomen. De eigenaren waren nog op vakantie. Hij heeft de zorg voor de kat op zich genomen, maar kon niet beslissen over verdere aanpak van behandeling.

Na terugkeer van vakantie hebben de eigenaren contact opgenomen met de LID-inspecteur. Een deel van de klachten bleek te verklaren door een allergie van de kat, die daar wel medicijnen voor kreeg, en ook de leeftijd speelde mee. Toch waren de eigenaren zich niet bewust van alle problemen en zijn direct naar hun dierenarts gegaan. De kat wordt nu behandeld en er wordt ook nog een bloedonderzoek gedaan. De organen van de kat, die door de uitdroging niet goed functioneerden, werken inmiddels weer naar behoren.


Advies: Voorkom dierenleed zoals de kat hierboven heeft doorgemaakt. Wacht bij twijfel over de gezondheid van je huisdier niet te lang en laat het dier controleren door een dierenarts. Hoe eerder er eventuele problemen opgemerkt worden, hoe beter deze te behandelen zijn.