Kat loopt maandenlang met metalen pin in poot

Een kat die al tien maanden met een metalen pin in zijn poot liep, is onder bestuursdwang overgebracht naar de dierenarts voor behandeling. De eigenaar had de pin vanwege geldproblemen nooit laten verwijderen.
Kat loopt maandenlang met metalen pin in poot

Begin dit jaar had de rood-witte kater bij een aanrijding een breuk in zijn achterpoot opgelopen. De dierenarts had een pin in zijn poot gezet, compleet met een externe fixateur; een raamwerk om de botten in de juiste stand te houden. De pin had na zes weken verwijderd moeten worden. Vanwege een betalingsachterstand had de eigenaar dit echter nooit laten doen.

Melding

Toen een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en en agent van de dierenpolitie na een melding bij het adres in de gemeente 't Harde gingen kijken, bleek dat de kat nog steeds met de pin liep. De fixateur was verwijderd, maar de twee bevestigingspinnen staken nog uit de poot.

Bestuursdwang

De eigenaar legde uit geen geld te hebben en het, ondanks verschillende pogingen, ook niet te kunnen lenen. De kat ondervond echter veel hinder van de pin bij het lopen en zitten, dus was het noodzakelijk dat er iets aan werd gedaan. Nadat de inspecteur de situatie had uitgelegd aan RVO.nl*, gaf deze opdracht om de kat onder bestuursdwang naar een dierenarts te brengen zodat de pin kon worden verwijderd. De kosten zullen later met de eigenaar worden verrekend.

Goed genezen

Aan de hand van een aantal röntgenfoto’s kon de dierenarts vaststellen dat de breuk goed genezen was. Daarna werd de pin operatief verwijderd. De kat is nog een paar dagen ter observatie bij de dierenarts gebleven en is daarna herenigd met zijn dankbare eigenaar.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.