Katten en kittens uit zwaar vervuilde woning gehaald

Het komt helaas regelmatig voor dat inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming op adressen terechtkomen waar de situatie voor zowel dier als mens diep treurig is. Zo bezocht een inspecteur deze maand een 83-jarige vrouw in Den Bosch die met een onbekend aantal katten en kittens in een zwaar vervuilde woning leefde.
Katten en kittens uit zwaar vervuilde woning gehaald

De zaak kwam aan het rollen na meldingen van buurtbewoners over zieke en/of dode kittens in de tuin van de woning. De LID-inspecteur is daarop samen met een agent van de dierenpolitie poolshoogte gaan nemen. Bij aankomst werden ze besprongen door vlooien. Er hing bovendien een erg onaangename lucht. De bewoonster zag er onverzorgd uit, maar liet de inspecteur en agent wel binnen. De woning bleek ernstig vervuild en de keuken stond blank met brak water, vermengd met urine van katten.

Katten en kittens (op-)vangen

Aangekomen in de al even vervuilde achtertuin zagen inspecteur en agent katten en kittens naar alle kanten wegschieten. De buren wisten te vertellen dat er al een kitten naar een dierenopvangcentrum was gebracht, eentje naar de dierenarts en dat er helaas ook een dode kitten was opgeruimd. Het lukte uiteindelijk om twee volwassen katten en vier kittens te vangen. Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken gaf, na uitleg van de situatie door de LID-inspecteur, toestemming om de dieren naar een opvangadres te vervoeren.

Hoeveel katten er nog rond de woning aanwezig zijn, is niet bekend. De lokale afdeling van de Dierenbescherming zal een vangactie organiseren, zodat er ook voor deze dieren een beter leven in het verschiet ligt.

Dieren- en mensenleed

Via de wijkagent zijn de juiste instanties gewaarschuwd om ook voor de vrouw hulp te regelen. En zo blijkt maar weer dat er achter dierenleed ook regelmatig mensenleed schuilgaat en dat er zeker niet altijd sprake is van kwade opzet, maar eerder van een trieste, uit de hand gelopen situatie.

Volg deze LID-inspecteur tijdens zijn dagelijks werk via Twitter.