Katten, honden en hamster uit zwaar vervuilde woning gehaald

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in samenwerking met de politie op 16 januari 20 katten, 3 honden en een hamster uit een zwaar vervuilde woning in de gemeente Medemblik moeten halen. De situatie in de woning was onhoudbaar geworden. De dieren zijn overgebracht naar een opvangadres waar ze de juiste zorg krijgen. Tegen de eigenaar is proces verbaal opgemaakt.
Katten, honden en hamster uit zwaar vervuilde woning gehaald

In 2017 waren er ook al problemen met deze persoon. Er werden op het toenmalige woonadres minder dieren aangetroffen, maar de huisvesting en verzorging van de dieren was niet op orde. De LID-inspecteur heeft de eigenaar toen, na overleg met overheidsdienst RVO, opdracht gegeven om de huisvesting en kattenbakken schoon te maken en de dieren beter te verzorgen. Bij controle bleek dat de eigenaar de boel in orde had gebracht. Bij nacontrole bleek de persoon niet meer op het adres te wonen. Een paar maanden later dook de verdachte op een nieuw adres op. Helaas bleek bij controle door de dierenpolitie dat de situatie op het nieuwe adres weer slecht was. De woning was vervuild en er hing een sterke ammoniaklucht afkomstig van urine en uitwerpselen van katten. De situatie is vervolgens aan de LID gerapporteerd.

De woning was zwaar vervuild en de kattenbakken waren al heel lang niet verschoond.

Onhoudbare situatie

Na een aantal maal voor een dichte deur te hebben gestaan is onze inspecteur samen met de politie en een machtiging tot binnentreding terug gegaan naar het adres. Nadat de politie de deur probeerde te forceren bleek de eigenaar toch thuis te zijn en besloot uiteindelijk mee te werken aan een nieuwe controle. De situatie was zo ver verslechterd dat deze onhoudbaar was geworden. Onze inspecteur: "Er was sprake van een enorme hoge ammoniakdruk, je moest echt om de 5 a 10 minuten naar buiten om weer adem te kunnen halen". De woning lag vol met urine en uitwerpselen van katten en de tuin met ontlasting van honden. Er waren zieke katten en kittens aanwezig en de hamster zat ziek in een vervuilde kooi.

De hamster zat ziek in een vervuilde kooi.

Alle dieren in bewaring genomen

Na contact met overheidsdienst RVO kreeg de inspecteur van de LID toestemming om alle dieren in bewaring te nemen. In totaal ging het om 20 katten (waaronder van het langharige ras Maine Coon), 3 honden (een Berner sennenhond en twee Leonbergers) en de hamster. De LID heeft van de hele zaak een dossier samengesteld. Het is verder aan RVO om te bepalen wat er met de dieren gaat gebeuren. Justitie buigt zich over de gevolgen voor de eigenaar.

De woning lag vol met urine en uitwerpselen van katten.