Kerstdiner à la Dierenbescherming

5 tips voor mens en dier

Nog even en dan zitten we weer met z'n allen om de met kaarsen verlichte kersttafel. Hoe dichter we bij de kerstdagen komen, hoe meer lichtjes er in de bomen en aan de dakranden worden gehangen. Binnen fonkelt de kerstboom die volhangt met gekleurde ballen. Maak je al plannen voor het kerstdiner? We hopen je met deze tips te inspireren ook aan de dieren te denken.

Kerstdiner à la Dierenbescherming

Tip 1: Ga voor het Beter Leven keurmerk

Omdat we weten dat ruim 95% van de Nederlanders vlees eet (al helemáál met Kerstmis) geven we als eerste tip: ga voor vlees met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Want ken je die kerstdiners waarbij je aan een 2 meter lange tafel hutjemutje gezellig tegen elkaar aan zit? Besef je dan dat op een ruimte zo groot als die tafel in de gangbare veehouderij 32! vleeskippen er heel wat minder gezellig bij zitten. Bij een drie sterren Beter Leven boerderij is dat er maar 1, want het dier kan de (overdekte) uitloop in.

Tip 2: Eet geen dieren

Anno 2022 is er een heel scala aan vegetarische en veganistische producten voor het bereiden van een heerlijk kerstdiner in de supermarkt te vinden. Je hoeft niet eens een sterrenchef te zijn om iets lekkers op tafel te toveren, want geavanceerde feestelijke opties zijn met een opmars bezig en je koopt zo een vegan rollade waar je nauwelijks nog iets aan hoeft te doen. Natuurlijk behoeven spruitjes, erwtjes, boontjes, cranberrysaus, aardappelpuree en geglazuurde worteltjes überhaupt geen dierlijke toevoegingen om smakelijk te zijn, en is het met alle vleesvervangers op de markt voor de gemiddelde chef niet moeilijk om kerstklassiekers zoals 'beef wellington' op plantaardige wijze na te maken. Bewijs dat je in een handomdraai iets overheerlijks en verantwoords op tafel kunt zetten? Neem een kijkje bij onze visvrije recepten en maak kennis met pastinaakscallops en auberginekaviaar. Om je vingers bij af te likken!

Tip 3: Geef je huisdier geen eten voor mensen

Ach, de wijn vloeit rijkelijk en het is toch ook feest voor Max en Snuffie? Nu zal je je trouwe viervoeter niet zo snel een schoteltje champagne voorzetten, toch is de verleiding voor veel feestvierende baasjes groot om terloops iets van het kerstdiner onder de tafel te laten vallen of een bak roomijs met rumrozijnen te laten uitlikken. Niet alleen verpest je hiermee heel wat jaartjes hondentraining, ook is voedsel voor mensen meestal niet geschikt voor dieren. Zo zijn de rum én de rozijnen zelfs giftig voor honden! Voer je hond (of ander huisdier) ook nooit chocola, druiven, avocado, ui, prei, bieslook of brooddeeg. Voel je toch de intrinsieke drang om ook een feestmaal voor je huisdieren te bereiden? Dierenopvangcentrum De Doornakker (dat helaas sluit deze maand) maakte vorig jaar een gezellige selectie kerstrecepten voor je huisdier met instructievideo's.

Hoe verleidelijk het ook is, geef je huisdier geen menseneten. Dat is echt ongezond.

Tip 4: Gourmetten? Zet vogels in een andere kamer

Ga je ouderwets gourmetten en heb je vogels? Zet ze dan even weg in een andere kamer. De walmen die van het gourmetstel opstijgen zijn giftig voor vogels en konden wel eens fataal zijn. Pas ook op dat huisdieren geen dennennaalden uit de kerstboom inslikken, deze zijn niet alleen giftig, ze kunnen ook de darmwand doorboren. Meer van dit soort tips? Neem ook een kijkje bij onze tips voor de feestdagen.

Tip 5: Sla de garnalencocktail over

De garnalencocktail is het populairste kerstgerecht en maar weinig mensen weten hoeveel leed erachter schuilgaat. Wist je dat er jaarlijks bij honderdduizenden kweekgarnalen een oog wordt afgeknipt of uitgeknepen zodat ze eerder eitjes leggen? De garnalen in de supermarkt hebben 2 ogen omdat het afknippen van het oog alleen bij de moederdieren gebeurt. Sla de garnalencocktail dus gerust over of gebruik een vegan/vegetarische variant.

Voor tips rond de feestdagen

Laten we van de feestdagen niet alleen een feest voor mensen maken, maar ook voor dieren. We geven graag een aantal tips.

Laatste nieuws