Keuken vol vogels

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op maandag 9 april in de Utrechtse wijk Overvecht een keuken vol vogelkooien aangetroffen. Dat op zich is voor de dieren niet het grootste probleem, dat ze met teveel bij elkaar in een kooi zitten wel. Hierdoor hebben de dieren veel te weinig bewegingsruimte. Er stond ook nog een zwaar vervuild aquarium in dezelfde ruimte. De eigenaar moet de situatie voor de dieren verbeteren. Nieuwe controle door de LID volgt.
Keuken vol vogels
Inspecteur Taffy liet op twitter weten: "Vogels veel te weinig bewegingsruimte. Grasparkiet, Kakariki, Agapornis. Bestuursdwang zal gebruikt worden om situatie dieren meer in orde te krijgen."

Bestuursdwang

Onze inspecteur bezocht de woning na een melding en trof de hierboven beschreven situatie aan. Ze heeft de eigenaar op de situatie aangesproken en vervolgens rapport opgemaakt. Het rapport is doorgestuurd naar de overheidsdienst RVO.nl die op basis hiervan de eigenaar laat weten welke actie die moet ondernemen om de situatie te verbeteren en op welke termijn. De eigenaar krijgt dan ook te horen wat de consequentie is als die geen of onvoldoende actie onderneemt. Dit wordt bestuursdwang genoemd. Na afloop van de termijn controleert de LID of de verbeteringen voldoende zijn uitgevoerd. Zo niet, dan volgen nieuwe stappen.

Tweede kans

Als de situatie waarin de dieren zich bevinden het toelaat, wordt in eerste instantie gekozen voor een tweede kans voor de eigenaar en de dieren. De situatie samen met de eigenaar verbeteren verkleint de kans dat deze opnieuw in de fout gaat. Deze weet dan beter weet hoe het niet moet en hoe wel. Door te snel de dieren weg te halen leert de eigenaar niet hoe het wel moet en kan die zomaar met nieuwe dieren dezelfde fouten maken.