Killerbodies en minder vlees

Ons voedsel houdt de gemoederen de laatste tijd behoorlijk bezig. Of het nu leidt tot bespiegelingen over het maximale aantal kilocalorieën om een "killerbody" te krijgen of de visie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deze week dat het allemaal een tandje minder kan qua hoeveelheid, milleubelasting, suiker, zout, alcohol én vlees, de media duiken er gretig op en doen verslag van de veelal emotioneel geladen discussies. Het geheel heeft vaak een nogal hijgerig karakter en lijkt ons niet veel verder te brengen. Op naar de volgende hype…
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Killerbodies en minder vlees

En toch komt de visie van het RIVM niet zomaar uit de lucht vallen. Hij lijkt interessant 'geframed' aan de vooravond van de door maar liefst vier ministeries georganiseerde Voedseltop op 26 januari. En kijk, als de overheid zich manifesteert op dit onderwerp, dan zou je toch mogen verwachten dat de uiteindelijke impact op bijvoorbeeld ons milieu, onze gezondheid en dierenwelzijn groter is dan de invloed van een voormalig soapie die een bestseller schrijft over vetpercentages en het gedroomde lichaam.Wat dat betreft vind ik het natuurlijk een eer en genoegen om als algemeen directeur van de grootste dierenwelzijnsorganisatie van Nederland gevraagd te worden om donderdag aanwezig te zijn bij de Voedseltop; blijkbaar doen we er als Dierenbescherming toe. En dat is, in alle onbescheidenheid, ook niet zo gek als je puur naar de feiten kijkt. En die maken bijvoorbeeld duidelijk dat we met ons initiatief om diervriendelijker productie te honoreren met sterren van ons Beter Leven Keurmerk behoorlijk aan de weg timmeren. Precies tien jaar geleden begonnen we klein, met zes bedrijven en vier supermarkten die hun nek uitstaken en een ruimer gehouden, langzamer groeiende kip introduceerden. Nog dit jaar verwacht ik dat we het honderd miljoenste dier sinds de introductie van ons keurmerk een beter leven hebben kunnen geven en werken we samen met honderden bedrijven die naast vers vlees intussen ruim 4.000 producten met ons logo in de winkel hebben liggen!

Beter Leven: minder maar beter!

Nu wil het toeval dat het overduidelijke pleidooi van het RIVM voor een belangrijk deel aan de basis ligt van onze strategie met het Beter Leven keurmerk: minder, maar beter! Wij roepen het al jaren - inclusief de nu expliciet voorgestelde accijnsverhoging voor vlees - en het vat prima samen waartoe nu ook het RIVM oproept: 'Niet teveel eten, een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten en minder suikerhoudende en alcoholische dranken: dat zijn drie kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon. Dit zal leiden tot een daling van het aantal chronisch zieken, kleinere gezondheidsverschillen tussen Nederlanders en een lagere milieubelasting van voedsel. De consumptie van minder vlees gaat bovendien samen met minder voedselinfecties'.

Mag ik aan dat laatste toevoegen: en minder dierenleed in de stallen van de vee-industrie? Hoe dan ook, ik ben blij met het stuk van het RIVM en verwacht dan ook een vruchtbare Voedseltop!