Kitten gered van vuilverbrander

Het scheelde een haar. Kitten Smoezel zat tussen het bedrijfsafval en ontsnapte maar net aan de perscontainer. Medewerkers van de vuilverbrander HVC Groep in Alkmaar ontdekten het kleintje en haalden hem uit het vuilnis. De dierenambulance bracht Smoezel naar Dierentehuis Alkmaar.
Kitten gered van vuilverbrander

Kitten in het vuilnis

“Als hij in een perscontainer terecht was gekomen, was het heel anders met hem afgelopen”, zegt HVC Groep-medewerker Nico Drolinga tegen de NOS. Hij denkt dat de kat in een vuilcontainer zat en in de vuilniswagen terecht is gekomen. Sommige vuilniswagens pletten het vuil direct, dat was nu gelukkig niet zo. Na de rit wordt het afval uit de vuilniswagen tien meter naar beneden gestort en door een grijparm verplaatst. Ook dat zal geen prettige ervaring geweest zijn.

Smoezel werd uit het afval gered en door Dierenambulance Alkmaar naar Dierentehuis Alkmaar gebracht. Foto: Dierenambulance Alkmaar.

Het vangen van Smoezel was een hele klus, omdat het automatische vuilnissysteem moest worden uitgeschakeld en de kitten steeds wegkroop in het vuilnis. Maar gelukkig hadden de vuilverbrandingsmedewerkers geduld en kwam Smoezel heelhuids onder het afval vandaan.

Smoezel zat tussen het vuilnis en werd op tijd gered. Foto: Dierenambulance Alkmaar.

Socialiseren en aansterken

Hoe Smoezel in die eerste container terecht kwam blijft een mysterie. “Ik denk niet dat Smoezel zelf de klep open heeft kunnen doen”, zegt assistent beheerder van Dierentehuis Alkmaar Marga van der Veen. Ze heeft Smoezel mee naar huis genomen om hem te socialiseren.

Gelukkig durft Smoezel te eten!

Dat doet ze vaker met jonge ‘eenlingen’ die in het dierenasiel terecht komen. Smoezel is vermoedelijk zo'n 12 weken oud en nog zeer schuw. Hij moet aan mensen en dieren leren wennen en minder angstig worden. Thuis kan Marga een rustige, huiselijke omgeving bieden en heeft ze een stel sociale honden en katten die goed helpen bij het socialisatieproces.

Nog niet plaatsbaar

Smoezel is daarom voorlopig niet plaatsbaar. Pas als hij lekker ondeugend wordt, ("zoals dat bij kittens hoort") zoekt Dierentehuis Alkmaar een baasje voor Smoezel. Gelukkig ziet de toekomst van Smoezel er in elk geval rooskleurig uit. Hij heeft écht geluk gehad.

Smoezel verblijft momenteel bij Dierentehuismedewerker Marga. Zo kan hij in een huiselijke omgeving gesocialiseerd worden. Hier went hij in een bench aan het huis en de aanwezige huisdieren.