Knaagdieren en vogels bevrijd uit vervuilde hokken

Ruim honderd knaagdieren en parkietachtigen zijn gisteren uit een gemeente in West-Brabant uit hun ernstig vervuilde hokken bevrijd en in beslag genomen door inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Voor enkele dieren kwam de hulp te laat.

Knaagdieren en vogels bevrijd uit vervuilde hokken

De vogels, eekhoorns, degoes en gerbils die konden worden gered, zijn inmiddels overgebracht naar speciale opvangadressen. Daar worden zij nu goed verzorgd en kunnen na herstel worden geplaatst.Bekende van de LID

De 46-jarige eigenaar is een bekende van de LID die al ruim dertig jaar knaagdieren levert aan diverse dierenwinkels. “Twee jaar geleden hebben we de man aangesproken op het bedrijfsmatige karakter van zijn houderij, die zich in een gebouwtje in een gewone achtertuin afspeelt." Volgens de inspecteur kwamen er recentelijk echter meldingen “dat het niet goed ging qua verzorging”.

dood knaagdierGeen ventilatie
Met de opmerking “het stonk er als een bunzing”, maakt de inspecteur duidelijk welke stank er hing in de ernstig vervuilde verblijven van de dieren. Doordat er niet werd geventileerd en duidelijk niet werd schoongemaakt waren de omstandigheden allerbelabberdst. Tegen de eigenaar van de verwaarloosde dieren wordt proces-verbaal opgemaakt.Exotische dieren

De Dierenbescherming is zeer kritisch als het gaat om het houden van exotische dieren als huisdier. De meeste van deze dieren, zoals apen, reptielen, amfibieën, tropische vogels en vissen, maar ook exotische zoogdiersoorten als eekhoorns, zijn niet geschikt om als huisdier te houden. Omdat ze niet zijn gewend aan een leven met mensen en op het gebied van klimaat, voeding en huisvesting behoeften hebben waar de meeste mensen niet aan kunnen voldoen. Toch worden exoten vaak door particulieren gehouden, met als gevolg dat veel van deze dieren een ellendig bestaan hebben en vroegtijdig sterven, gedragsproblemen krijgen of in de opvang terechtkomen.

De Dierenbescherming strijdt al jaren voor een zogeheten positieflijst van zoogdieren die als huisdier mogen worden gehouden. Hier lees je er meer over.

VIDEO: Op beelden die de inspecteurs maakten zijn uitermate gestreste dieren te zien.