Konijn en katten achtergelaten in woning

Op dinsdag 28 juli heeft een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) een konijn en een kat in bewaring genomen. De dieren waren achtergelaten in een woning in Zoetermeer en bleken onder de vlooien te zitten. Met name voor konijnen kan dit fatale gevolgen hebben.
Konijn en katten achtergelaten in woningDe zaak kwam aan het rollen na een melding via meldpunt 144. Een agent van de dierenpolitie ging samen met de LID-inspecteur poolshoogte nemen. De bewoonster bleek op vakantie te zijn gegaan zonder iets te regelen voor haar dieren. Een buurtbewoonster had tijdelijk de zorg op zich genomen, maar omdat zij werd geconfronteerd met een vervuilde woning vol vlooien, kon zij het niet langer volhouden. LID-inspecteur Erik Goemans: "Dit is het gevolg van maandenlange onthouding van de zorg, verschrikkelijk. Een konijn houdt zo'n plaag niet lang vol, je zag de vlooien gewoon over 'm heen lopen".

Opvangadres
Er is een verzoek achtergelaten voor de bewoonster om contact op te nemen met de politie, maar dit gebeurde niet. De volgende dag zijn de dieren daarom, na toestemming van RVO.nl*, weggehaald uit de woning. Ze worden ondergebracht bij een opvangadres waar ze goed verzorgd worden en een behandeling tegen vlooien krijgen. Alle gemaakte kosten worden verhaald op de eigenaresse. Zij kan na terugkeer van haar vakantie een proces-verbaal van de LID tegemoet zien.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt – vaak een boete – of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.