Kreupel paard in bewaring voor behandeling

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft op donderdag 12 februari in Voorhout een paard in bewaring genomen. De eigenaar had eerder opdracht gekregen om met het kreupele dier naar de dierenarts te gaan, maar bij hercontrole bleek dat hij dit niet had gedaan. Het paard is naar een opvangadres gebracht waar het de juiste behandeling krijgt.
Kreupel paard in bewaring voor behandeling

Eind januari was de dierenpolitie Den Haag/Noordwijk op het adres gaan kijken omdat er een melding was binnengekomen over een kreupel paard. Het dier bleek inderdaad last te hebben van het rechter voorbeen. Na overleg met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) kreeg de eigenaar de opdracht om naar de dierenarts te gaan voor behandeling.

Toen de dierenpolitie en LID op 12 februari voor controle bij het paard gingen kijken, bleek dat de eigenaar niet naar de dierenarts was geweest. Om de ernst van de situatie te bepalen, werd een dierenarts erbij gehaald. Deze stelde vast dat het paard kreupel was door hoefzweer en snel behandeld moest worden. Bovendien stelde de dierenarts vast dat het natte weiland waar het dier op stond waarschijnlijk mede oorzaak was van de problemen.

De LID nam daarop contact op met RVO.nl* en kreeg na uitleg van de situatie opdracht om het paard in bewaring te nemen en over te brengen naar een opvangadres voor intensieve behandeling.

Behandeling dringend nodig voor paard

Uit videobeelden van de LID-inspecteur blijkt hoe noodzakelijk de behandeling is. Het pus spuit uit de ontsteking op het moment dat de dierenarts de hoef onder handen neemt. Let op: de video is niet geschikt voor mensen met gevoelige magen.


Volg inspecteur Erik Goemans tijdens zijn werk via twitter: @Erik_LID

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.