Laat werkstraf vanwege te dikke hond waarschuwing zijn

Een echtpaar uit Vlaardingen heeft een werkstraf van 30 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, gekregen voor het verwaarlozen van hun hond. Volgens de rechter was de bordercollie jarenlang te dik. De Dierenbescherming hoopt dat dit ook voor anderen een waarschuwing is. Je huisdier te veel verwennen is ook een vorm van dierenmishandeling.

Naar schatting lijdt maar liefst 50% van de huisdieren in Nederland aan obesitas of overgewicht. Dit brengt ernstige gezondheidsrisico's met zich mee. Zo vergroot het de kans op suikerziekte, versnelt het slijtage aan gewrichten, kunnen dieren kortademig worden, kan het vetgezwellen veroorzaken en verlaagt het de totale afweer van de dieren. Ze worden dus sneller ziek en leven over het algemeen korter dan hun slankere soortgenoten.

Probleem onderschat

Huisdiereigenaren onderschatten vaak het leed dat overgewicht voor hun huisdier met zich meebrengt en komen dan ook niet of te laat in actie. In de zaak van de te dikke hond in Vlaardingen moesten onze inspectiedienst (LID) en de dierenpolitie eraan te pas komen om de eigenaren te dwingen naar een dierenarts te gaan. Ondanks dat de hond uiteindelijk toch moest worden geëuthanaseerd, reageerden ze tegenover RTV Rijnmond met de opmerking: "Een bordercollie wordt gemiddeld 12 jaar. Balto was 14. Frikandellen zijn dus best gezond!"

Leed dikke hond onderschat"Overdaad schaadt", aldus de inspecteur van de LID.
(Foto: Shutterstock, is niet de hond uit Vlaardingen)


Voorkom overgewicht bij huisdier

Geef niet te veel voer, let daarbij op de advieshoeveelheden op de verpakking. Dit zijn adviezen, ieder dier is anders, dus let zelf op het gewicht en de conditie van je dier. Overdrijf niet met tussendoortjes, als je die al geeft, en kies zo veel mogelijk voor 'veilige' snacks die weinig koolhydraten bevatten. Dus geen frikandellen! Maar misschien nog wel het belangrijkste: zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Overgewicht komt ook voor bij kattenZe krijgen veel te vaak voer aangeboden.
(Foto: Shutterstock)


Lees ook: Overgewicht bij huisdieren, meer dan een schoonheidsprobleem.