Lef in het Lab-prijs voor Prof. Dr. Coenraad Hendriksen

Prof. Dr. Coenraad Hendriksen, Hoogleraar Alternatieven voor Dierproeven aan de Universiteit Utrecht, heeft de Lef in het Lab-prijs van de Dierenbescherming gekregen. Hendriksen krijgt de prijs omdat hij zich gedurende zijn hele carrière zowel in het lab als op bestuurlijk niveau heeft ingezet voor het vervangen, verminderen en verfijnen van dierproeven. De overhandiging vond vandaag, woensdag 25 mei, plaats tijdens het afscheidssymposium bij de Universiteit Utrecht dat ter ere van zijn emeritaat werd gehouden.
Miriam van der Meer, collega van Hendriksen bij IntraVacc: “Coenraad Hendriksen: De grenzeloze ambassadeur van Alternatieven voor Dierproeven”.


Hendriksen ontwikkelde al in 1988 een proefdiervrije test om de effecten van het tetanus vaccin vast te stellen. Tot die tijd werd er getest op muizen, met een voor de dieren dodelijke afloop. Hetzelfde deed hij voor de test voor het difterie vaccin. Dankzij zijn inzet zijn deze tests zowel in Nederland als in Europa gevalideerd en geïmplementeerd. Het bleek slechts het begin van een carrière waarin Coenraad Hendriksen zich is blijven inzetten voor het reduceren van proefdiergebruik bij het testen van vaccins.

Kennis toepassen en delen

Dankzij, door Prof. Dr. Hendriksen geïntroduceerde nieuwe benaderingen van het testen van onder meer vaccins en de productie van antilichamen, is het gelukt om het gebruik van proefdieren hierbij wereldwijd sterk te verminderen. Ook stond Hendriksen aan de wieg van de Humane Endpoint website, deze site leert onderzoekers om onnodig lijden van proefdieren te voorkomen. De site wordt internationaal voor onderzoek en onderwijs gebruikt en is beschikbaar in zes talen.

Onderwijs

Hendriksen geeft sinds jaar en dag onderwijs op het gebied van de 3V’s (Vervangen, Verminderen en Verfijnen) en is betrokken bij verschillende nationale en internationale organisaties, werkgroepen en adviesorganen op het gebied van dierproeven. Dankzij het verzorgen van internationale trainingen heeft hij zijn kennis over alternatieven binnen de kwaliteitscontrole van vaccins overgedragen aan collega’s uit onder meer China, Indonesië, India, Vietnam, Brazilië en Cuba.

Lef in het Lab-prijs

Al sinds 2007 reikt de Dierenbescherming jaarlijks de Lef in het Lab-prijs uit aan een onderzoeker die zich bovenmatig inzet voor alternatieven van dierproeven. Met deze prijs maakt de Dierenbescherming zich sterk om onderzoek te stimuleren dat bijdraagt aan de vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven. De prijs is dit jaar uitgereikt in samenwerking met het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

In 2015 ging de Lef in het Lab-prijs naarSue Gibbs en in 2014 naar Robert Passier.