Loterijen: opbrengst voor goede doelen?

Veel goede doelen, ook de Dierenbescherming, zijn afhankelijk van de bijdragen van de Nationale Postcode Loterij. Sinds 1996 delen we in de opbrengst, waarmee prachtige dingen kunnen doen voor dieren in nood. Door een voorgestelde aanpassing van de Wet kansspelen dreigt er echter een ramp voor de goede doelen in Nederland.
Loterijen: opbrengst voor goede doelen?

Er ligt namelijk een nieuw voorstel op de plank om de Wet op de kansspelen zo aan te passen dat buitenlandse partijen alle ruimte wordt geboden om de Nederlandse markt af te grazen. Deze commerciële gokbedrijven bieden verslavende spellen en dragen niet financieel bij aan onze samenleving. Naar aanleiding hiervan hebben De Nederlandse Staatsloterij en De Lotto bekendgemaakt dat zij plannen hebben om te fuseren. De twee bedrijven willen samen een buffer vormen tegen de buitenlandse gokbedrijven.

Goede Doelen Loterijen

Marieke van Schaik, managing director van de Goede DoelelLoterijen (Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij), laat in een eerste reactie weten: “Als deze krachtenbundeling tot doel heeft dat onze samenleving extra loterijopbrengsten krijgt, dan zou dat mooi zijn. Juist in deze tijden zou je dat verwachten.” Nederland heeft een unieke traditie met haar loterijen, die jaarlijks 750 miljoen euro opleveren voor onze samenleving. 440 miljoen euro daarvan komt van de deelnemers van de Goede Doelen Loterijen.

Fusie: loterijdonaties uitbreiden