Magere en zieke Jack Russell bij eigenaren weggehaald

Vandaag trof onze inspecteur in de omgeving van het Zuid-Limburgse Heerlen een zieke en vermagerde Jack Russell aan. Het dier zat alleen buiten onder twee tuinstoelen met daar overheen een paar dekens gespannen. De hond is naar een goed opvangadres gebracht om te herstellen.

De inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) was samen met een agent van de dierenpolitie op het adres gaan kijken na een melding over een verwaarloosde hond bij meldpunt 144. De Jack Russell bleek niet alleen erg mager, maar ook ziek te zijn. Omdat er geen uitzicht was op verbetering, is hij bij de eigenaren weggehaald.

Opvangadres

De hond bleek bij onderzoek door een dierenarts extreem mager, had wonden aan zijn achterpoot, last van een gezwel en bovendien zware ontstekingen aan oren en tandvlees. Het dier moest direct onder behandeling van een dierenarts komen te staan, maar dat waren de eigenaren niet van plan. Onze inspecteur nam daarop contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl*). Die gaf opdracht om de hond met spoed in bewaring te nemen en over te brengen naar een opvangadres waar het dier de juiste verzorging krijgt.

De eigenaren kunnen een proces verbaal tegemoet zien en draaien op voor de gemaakte kosten. Daarnaast krijgen ze ook nog de opdracht om te zorgen voor goede huisvesting voor de in de woning aangetroffen schildpadden. Controle hierop volgt.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.