Magere hond met 11 pups in beslag genomen

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op 6 november in de gemeente Almelo een zwaar vermagerde hond met 11 pups in beslag moeten nemen. De huisvesting, verzorging en voeding waren duidelijk onder de maat en er was onvoldoende vertrouwen dat de bewoner de zorg voor de dieren aankon.
Magere hond met 11 pups in beslag genomen

Mogelijke mishandeling

De zaak kwam aan het rollen na een melding bij de politie over mogelijke mishandeling van de hond. Buren hadden het dier, ras Kangal, enorm horen janken terwijl de verzorger tegen haar tekeer ging. De vermeende mishandeling kon onvoldoende worden bewezen, maar wel bleek dat de hond te mager was. Hierop schakelde de politie de LID in.

Net bevallen

Toen onze inspecteur en een politieagent (met taakaccent 'dieren') kwamen controleren, bleek dat de hond slechts enkele uren daarvoor was bevallen van 11 pups. “Ze lag op een stuk vloerbedekking zonder warmtelampen en maakte een lusteloze indruk. Twee van de pups waren al overleden," aldus de inspecteur. De verzorger verklaarde de hond sinds twee maanden in huis te hebben en had geen enkele voorzorgsmaatregelen getroffen voor de bevalling en verzorging van moederhond en pups.


Zwaar vermagerd

De dierenarts bepaalde daarop dat de dieren naar de kliniek moesten voor nader onderzoek. Daar bleek dat de moederhond zwaar vermagerd was. Ze woog slechts 30,6 kilo terwijl deze honden tussen de 41 en 54 kilo horen te wegen. Ook bleek ze maar weinig melk te kunnen geven aan de pups. Volgens de dierenarts heeft de teef tijdens haar dracht van ongeveer 63 dagen te weinig of verkeerde voeding gehad. Bij de kliniek is helaas een derde pup overleden.

In beslag genomen

Het was voor alle betrokkenen duidelijk dat de verzorger niet in staat was om voor de hond en pups te zorgen. De verhouding tot de eigenaar, die in België bleek te wonen, was onduidelijk en gaf ook geen vertrouwen. Onze inspecteur nam daarom contact op met de Officier van Justitie die op basis van de bevindingen opdracht gaf om de dieren in beslag te nemen en over te brengen naar een veilig opvangadres.

De gevolgen voor eigenaar, verzorger en honden zijn nog niet bekend, dit wordt pas duidelijk na afwikkeling van het juridische traject door het Openbaar Ministerie. “Helaas bereikte ons het nieuws dat de redding ook voor de vierde pup te laat kwam," vult onze inspecteur aan. “Met de juiste aandacht en verzorging had dit allemaal voorkomen kunnen worden”.