Malafide hondenfokkers: boevenbende

Door: Dierenbescherming

Toen ik vorige week schreef dat ik de brief van Sharon Dijksma snel verwachtte over de risico's van het maar blijven fokken op uiterlijke schoonheid', wist ik al dat we bezig waren met een goed gecoördineerde actie bij hondenhandelaren. Dan sta je natuurlijk te popelen om te vertellen hoe goed onze inspecteurs bezig zijn, maar dat kan uiteraard niet. En daarom deze week in het verlengde van mijn blog van vorige week over de fokkerij en allerlei randverschijnselen, nu dan het verhaal over onze strijd tegen de malafide hondenhandel.
Boevenbende
Aan zo'n actie, een gezamenlijke inval op meerdere adressen, gaat intensief overleg vooraf. Met de collega's van de dierenpolitie en met de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Alles moet tot in de puntjes worden voorbereid en geheimhouding is een absolute voorwaarde om in de opzet te kunnen slagen. Voor alle duidelijkheid: de brief van Dijksma over doorfokken op raskenmerken staat helemaal los van de boevenbende die zich in Oost-Europa, maar óók in Nederland bezighoudt met malafide broodfok.
En toch zijn er raakvlakken. Het zijn vooral de foute broodfokkers die dezelfde, zeer geliefde hondjes aanbieden die in het reguliere circuit vele malen duurder zouden zijn. Zij proberen snel een slaatje te slaan uit de populariteit van een bepaald ras. Zo'n hond, zonder stamboom, is vaak honderden euro's goedkoper en meestal snel verkrijgbaar. U snapt het al, het raakvlak is dat de dieren links- of rechtsom altijd de gebeten hond zijn!
Immens leed
De Dierenbescherming is de enige organisatie in Nederland die al jaren waarschuwt voor de gevaren van malafide hondenhandelaren. We schreven er zwartboeken over, werkten mee aan vele consumentenprogramma's, spanden kort gedingen aan en maken, nog steeds, letterlijk jacht op ze en pakken ze aan zodra wetten worden overtreden. Het leed is dan ook immens. Fokteven worden helemaal uitgeput en als waardeloos afval gedumpt of afgemaakt, pups worden te jong bij hun moeder weggehaald, slecht gesocialiseerd en, zwak als ze zijn, vallen ze vaak ten prooi aan dodelijke ziektes.
Dat gebeurt vooral met de hondjes uit Oost-Europa. Naar schatting haalt de hondenhandel per jaar zo'n 80.000 pups per jaar uit die contreien. Vaak hebben de diertjes parvo, een zeer besmettelijke ziekte. In Nederland worden echter ook tienduizenden honden gefokt in een circuit waar je letterlijk en figuurlijk doodziek van wordt.
Inval bij hondenhandelaren
Dat bleek maar weer eens na die goed geplande inval van vorige week. Vijf hondenhandelaren kregen onverwacht bezoek en ja hoor: een smerige bende, te kleine hokken en teveel dieren in één ruimte om maar een paar zaken te benoemen. Een buitenspeelplaats voor de honden? Wat dacht u nou… Bij één van die figuren werden zelfs geneesmiddelen aangetroffen. Verboden natuurlijk, maar tja, dan hoef je geen dierenarts te betalen… Weet u, het is gewoon vee-industrie met honden!
De vijf hondenhandelaren die vorige week tegen de lamp liepen kunnen een gepaste straf verwachten. Bovendien passen onze inspecteurs in dit soort gevallen bestuursrecht toe, waardoor we de deze handelaren in de gaten kunnen houden en kunnen dwingen orde op zaken te stellen.
Speerpunt
Wij zullen doorgaan met het vechten tegen dit soort lieden. Naast het waarschuwen van de consument om héél voorzichtig te werk te gaan bij de aanschaf van een hond, is dat het enige dat we kunnen doen. En weet u waar ik nu zo tevreden over ben? Dat al ons werk van de afgelopen jaren om de hondenhandel voor het voetlicht te krijgen resulteert in zo'n actie als die van vorige week. Vroeger stonden we er praktisch alleen voor. Nu werken we samen met officiële instanties. Een citaat uit het politiebericht over deze kwestie zegt genoeg: "De aanpak van illegale en malafide hondenhandel is een speerpunt van politie, NVWA en Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming omdat gebleken is dat niet alle handelaren oog voor goede huisvesting, goede voeding en dierenwelzijn in het algemeen hebben". Kijk, da's toch fantastisch! De aanpak is niet zo maar een willekeurige actie, maar een speerpunt!
Houdverbod
Nog geweldiger zou het zijn als de politiek eindelijk eens zou willen besluiten om de ultieme straf voor deze boevenbende als mogelijkheid door te voeren: een (zelfstandig) houdverbod. Nooit meer dieren houden als je bij herhaling de fout in gaat, dat werkt! Ook bij de controle van vorige week zaten weer figuren die eerder met onze inspecteurs te maken hadden.
Hoe dan ook, dames en heren hondenhandelaren, weet dat u in de gaten wordt gehouden. We weten waar u zit en er komt een dag dat we ook u ter verantwoording roepen!
Frank Dales,
Algemeen directeur