Man laat hond met gebroken poot niet behandelen

Het dier bleek eerder deze maand te zijn aangereden door een auto. Omdat de eigenaar geen geld had voor de broodnodige operatie en een voorkeur had voor alternatieve geneeswijze, kreeg de hond niet de medische zorg die het zo hard nodig had.
Pijn
Pogingen van de Dierenbescherming Amsterdam en Dierenopvangcentrum Amsterdam om de man, en vooral de hond, te helpen liepen op niks uit, omdat de man de afspraken niet nakwam. Hierop namen zij contact op met een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. De inspecteur heeft, na een mislukte poging bij de man thuis, de man en hond ontmoet bij het kantoor van de Dierenbescherming in Amsterdam. De man was nota bene met de hond naast de fiets naar het kantoor gekomen. "De hond gilde het uit van de pijn bij elke beweging", aldus de inspecteur.
In opdracht van RVO* is de hond meteen in bewaring genomen en door de inspecteur overgebracht naar een orthopedisch chirurg. Omdat er zo lang gewacht is met behandelen, wordt het erg spannend of de poot behouden kan worden. De eigenaar moet de kosten voor de ingreep zelf betalen.
*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.