Mart Visser is Dom Bontje 2015

Couturier Mart Visser is gekozen tot Dom Bontje 2015. Meer dan 20.000 mensen brachten hun stem uit op de jaarlijkse verkiezing van Bont voor Dieren. De dierenbeschermingsorganisatie gebruikt de verkiezing om bekende Nederlanders te wijzen op hun verantwoordelijkheid als rolmodel.

Mart Visser was genomineerd voor de tamelijk oneervolle titel omdat hij van mening is dat het gebruik van bont geen issue meer is. De couturier gebruikt dan ook weer 'volop' bont in zijn collecties, terwijl hij daar juist in 1996 mee was gestopt. “Wij kunnen ons best doen de consument te overtuigen geen dierenleed te dragen, maar het zijn de ontwerpers die de toon zetten. Als bont van de catwalk verdwijnt, komt het vanzelf niet meer in de winkels,” aldus Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren.


Prinses Beatrix werd voor de vierde keer genomineerd en zat Mart Visser met 23 procent op de hielen. Zij droeg afgelopen jaar opnieuw vossenbont, ondanks haar handtekening onder het vossenfokverbod. De derde prijs gaat naar Halina Reijn met 21 procent van de stemmen voor het dragen van een muts van vossenvacht. Winston Gerschtanowitz droeg een jas van coyotebont en won hiermee 12 procent. Anouk Smulders, op de catwalk van Mart Visser met vossenbont om haar arm, en Jan Smit met een kraag van wasbeerhondenbont sluiten de rij met elk 10 procent van de stemmen.

Bontkraag af
Ook tv-presentator Martijn Krabbé was in eerste instantie genomineerd. Maar hij besloot naar aanleiding van de nominatie zijn bontkraag onmiddellijk af te doen. “Ik ben tegen bont. De jas met bontkraag heb ik gekocht nadat mijn bagage was gestolen. Ik realiseer mij nu dat dit een verkeerde keuze is geweest,” aldus de presentator.

Doe hier de bonttest.