Meer dan 140 katten in woning Dordrecht

Op 3 mei jl. bezochten de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de dierenpolitie een woning in Dordrecht. Tot hun schrik troffen ze er meer dan 140 katten aan. De veelal zieke dieren waren opgevangen door de goed bedoelende bewoners.
Meer dan 140 katten in woning Dordrecht
Op 3 mei jl. bezochten de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de dierenpolitie een woning in Dordrecht. Tot hun schrik troffen ze er meer dan 140 katten aan. De veelal zieke dieren waren opgevangen door de goed bedoelende bewoners. Maar wat met een paar dieren was begonnen, bleek helemaal uit de hand gelopen.

Samen met een dierenarts is de situatie bekeken. Veel katten hadden oormijt, vlooien en last van chronisch diarree. De kattenbakken en woning waren onhygiënisch, er hing een sterke ammoniaklucht en diverse dieren hadden neurologische aandoeningen. Volgens de bewoners waren er ook katten met aids, kattenziekte, niesziekte en veel van de dieren hadden natte en ontstoken ogen en ontstekingen in de bek. De conclusie was dan ook dat de woning geen geschikte huisvesting voor de opvang en behandeling van zieke katten was en dat de dieren zo snel mogelijk naar een erkende opvang moesten worden overgebracht.Na overleg met Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken kregen de eigenaren een paar uur de tijd om zelf voor goede opvang voor de dieren te zorgen. Toen duidelijk werd dat dit niet ging lukken, zijn 135 van de katten in bewaring genomen. De bewoners mochten de dieren zelf in reismanden doen en afscheid van ze nemen. De katten zijn vervolgens overgebracht naar een opvangadres, waar ze de juiste huisvesting en medische zorg krijgen. Zes katten zijn bij de eigenaren achtergebleven. Er zijn afspraken gemaakt over het schoonmaken van de woning en verzorging van de katten. De LID zal controleren of deze afspraken worden nagekomen.Inmiddels is bekend geworden dat de verzorgers 24 van de in bewaring genomen katten hebben moeten laten inslapen, omdat ze te ziek waren. De LID en dierenpolitie geloven dat de bewoners het goed met de dieren voorhadden en echt van ze hielden, maar dat de opvang in een woonhuis voor zo veel zieke katten niet verantwoord was.