Meer dan 37.000 deelnemers Visquiz

In september kon men deelnemen aan de 'Feit of Fabel Visquiz' van de Dierenbescherming. Met stellingen wilden we de kennis van het publiek testen over vissen. Uiteindelijk hebben maar liefst 37.451 mensen de quiz gespeeld.

Meer dan 37.000 deelnemers Visquiz

Meer begrip voor de vis

De visquiz in onderdeel van een grotere campagne waarbij we bij publiek, de visserijsector en de overheid, aandacht vragen voor de lijdensweg van vissen. In de discussie over dierenwelzijn komt dit niet zo aaibare dier er namelijk maar bekaaid vanaf. Een vis wordt vooral gezien als product. We hengelen op ze voor ons plezier, we bewonderen ze in aquaria en we eten ze op. Alleen al voor consumptie worden er jaarlijks miljarden vissen gekweekt en opgevist uit zee en zoetwater. De condities waaronder dit gebeurt, zorgen vaak voor veel stress en onnodig leed.


Wat doet de Dierenbescherming?

Wij pleiten bij overheden en visserijsectoren voor minder invasieve vangst- en dodingsmethoden aan boord van visserijschepen. Ook gaan wij hierover in overleg met onderzoeksinstituten. In relatie tot kweekvissen voor consumptie zijn wij op zoek naar criteria die het welzijn van vissen gedurende de kweek, transport en doding verbeteren. Dit doen wij gezamenlijk met de producenten, retailers, certificeringsinstanties zoals Aquaculture Stewardschip Council (ACS) en andere dierenwelzijnsorganisaties.

Daarnaast geven we voorlichting over vissen en hun welzijn. In ons ledenmagazine DIER van september zit bijvoorbeeld een VIS-special met veel achtergrondinformatie. Ook op de website van de Dierenbescherming kun je meer lezen over dit onderwerp.

Prijzen

Met het invullen van de quiz waren mooie prijzen te winnen: het vissenspel van de Dierenbescherming en een cadeaubon van de Vegetarische Slager. De winnaars hebben hier inmiddels bericht over ontvangen.