Met de Beach Cleanup Tour de Noordzeekust schoon. Help je mee?

In twee weken tijd de hele Noordzeekust schoon. Onmogelijk
Met de Beach Cleanup Tour de Noordzeekust schoon. Help je mee?

Plastic soep

Begin deze week was in het nieuws hoe een walvis in Thailand op een vreselijke manier aan zijn einde kwam doordat er maar liefst acht kilo plastic in zijn maag zat. Maar ook dichter bij huis is het raak. Afval dat door ons achtergelaten wordt (blikjes, dopjes, zakjes, houten pallets etc.) zien vogels, vissen en zeezoogdieren als voedsel. Daarnaast bestaat verstrikkingsgevaar doordat deze dieren vast komen te zitten in visdraad, touw en achtergelaten visnetten. Zwerfafval en plastic vervuiling zijn wereldwijd jaarlijks de doodsoorzaak van maar liefst een miljoen zeedieren.

Route

Goede reden om de handen ineen te slaan en er met een grote groep voor te zorgen dat de Noordzeekust weer zoveel mogelijk afvalvrij wordt. De tour start met een team in het noorden (Schiermonnikoog), en een team in het zuiden (Cadzand). Langzaamaan wordt in etappes, met wisselende teamsamenstellingen, naar het midden van de kustlijn gewerkt. Per etappe wordt zo’n tien kilometer strand schoongemaakt. Zo komen de twee groepen (noord- en zuidroute) op 15 augustus in het midden bij elkaar uit in Zandvoort.

Vijfjarig bestaan

De Boskalis Beach Cleanup Tour wordt sinds 2013 georganiseerd door Stichting De Noordzee. In totaal hebben de afgelopen vier edities 6.335 vrijwilligers meegeholpen. Samen hebben zij maar liefst 57.426 kilo afval opgehaald. Niet voor te stellen dat dit anders zomaar was blijven liggen.
Uit cijfers blijkt dat het aantal deelnemers elk jaar opnieuw blijft stijgen: terwijl dit er in 2013 nog 563 waren (samen 6590 kilo afval), hielpen afgelopen jaar niet minder dan 2748 mensen mee (samen goed voor 14.929 kilo afval).

Een groep van de Dierenbescherming tijdens de Beach Cleanup Tour 2017.