Moederpoes en 3 kittens onverzorgd achtergelaten

Inspecteur Astrid van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft op 23 september in Arnhem een moederpoes met drie kittens in bewaring moeten nemen. De eigenaar was voor twee maanden naar het buitenland vertrokken zonder voor goede verzorging te zorgen.
Moederpoes en 3 kittens onverzorgd achtergelaten
De tijdelijke verzorger, een vriendin van de eigenaar, kwam maar eens in de paar dagen langs om even wat eten te brengen en de kattenbak schoonmaken deed ze al helemaal niet. De jonge moederpoes (van bijna 1 jaar oud) en haar kittens (ongeveer 5 weken oud) zouden eigenlijk elke dag geschikt voer, water en een schone kattenbak moeten hebben. Voor kittens is het bovendien belangrijk dat ze voldoende met mensen in aanraking komen, zodat ze goed gesocialiseerd worden. De huisgenote van de eigenaar heeft vervolgens de verzorging uit zichzelf op zich genomen, omdat ze het zielig vond voor de dieren. Echter, zij had eigenlijk geen tijd en geen geld om dit goed te kunnen doen.
Kittens onverzorgd achtergelatenDe 3 kittens van 5 weken oud zijn intussen ondergebracht op een goed opvangadres.

Eigenaar draait op voor kosten

In opdracht van RVO.nl* kregen de eigenaar en de vriendin de mogelijkheid om binnen korte tijd alsnog voor goede verzorging te zorgen, maar dit hebben ze niet gedaan. Daarop kreeg inspecteur Astrid de opdracht om de dieren in bewaring te nemen. De poes en haar kittens zijn overgebracht naar een opvangadres waar ze de juiste verzorging krijgen. De eigenaar draait op voor de gemaakte kosten.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt – vaak een boete – of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.