Mooi voorbeeld van alternatief boven afschieten

In de Duitse staat Mecklenburg-Vorpommeren laten ze zien dat je bij gevaarlijke situaties met wilde dieren niet hoeft te kiezen voor het afschieten van de dieren, maar ook kunt kiezen voor diervriendelijke alternatieven. Dit is iets dat de Dierenbescherming al jaren in Nederland bepleit, maar daar krijgen we helaas lang niet altijd steun voor.

Hekken tegen reeën in plaats van afschieten

Zo’n 15 kilometer snelweg van de A20 in Duitsland gaat woensdagochtend 11 mei voor zeker acht uren dicht tussen de plaatsen Dummersdorf en Sanitz. Al maanden wandelen daar reeën de snelweg op vanwege het malse gras in de bermen. Dit leidt natuurlijk tot gevaarlijke situaties voor dier en mens. Eerder werd bedacht de reeën af te schieten, maar daar stak het Duitse ministerie van Milieu gelukkig een stokje voor. Nu gaan zo'n veertig jagers en medewerkers van een aannemer aan het werk om de dieren weg te drijven. Daarna wordt de weg met hekken afgeschermd zodat de situatie zich niet meer kan herhalen.

Stappenplan om aanrijdingen met reeën te verminderen

Ook in Nederland gaat goed met de reeën. Keerzijde hiervan is dat het aantal aanrijdingen met reeën is toegenomen tot zo’n 10.000 per jaar. Dat is te veel, vindt een coalitie van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de 12 Landschappen, Dierenbescherming en de Zoogdiervereniging. Er is daarom een stappenplan voor beheerders ontwikkeld om de beste maatregel voor een specifieke situatie te kiezen en zo het aantal aanrijdingen te verminderen. Hierin zijn 14 bestaande en innovatieve maatregelen onderzocht op onder andere effectiviteit. Denk daarbij aan een wildwaarschuwingssysteem, een virtueel hekwerk en het verlagen van de snelheid.

(bron: ANP en Dierenbescherming)