MyBeach Cleanup verzamelt 6.590 kilo strandafval

Jaarlijks sterven ongeveer 1 miljoen zeedieren ten gevolge van afval. Ze raken verstrikt in netten en touwen en verdrinken of sterven van de honger met een buik vol plastic. Stichting De Noordzee organiseerde langs de Noordzeekust de grote schoonmaakactie MyBeach Cleanup, waarbij meer dan 6.500 kilo afval werd verzameld.
MyBeach Cleanup verzamelt 6.590 kilo strandafval

Stichting De Noordzein de maand augustus heeft samen met 563 vrijwilligers in de héle Noordzeekust opgeruimd. Het team begon in Cadzand en eindigde op Schiermonnikoog. Na de 24-daagse schoonmaaktour van de zogeheten MyBeach Cleanup Challenge is het wel duidelijk dat er nog steeds ontzettend veel rotzooi wordt achtergelaten op het strand. Maar ook in de scheepvaart en visserij wordt afval overboord gegooid dat vervolgens weer op het strand terechtkomt.

In totaal werd maar liefst 6.590 kilo afval verzameld. Het doel van de actie was om het afvalprobleem in kaart te brengen en mensen duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van afval op het strand en in de zee.

Miljoen dode zeevogels door afval

Eelco Leemans, directeur bij Stichting De Noordzee: “We hebben bij de opruimactie meerdere dode zeevogels gevonden, waaronder een aantal verstrikt in een kluwen van netten en touw. Een pijnlijke ontdekking die het extra duidelijk maakt dat rondzwervend afval dieren in serieuze problemen brengt. Dit zijn slechts een paar voorbeelden, volgens de VN komen er jaarlijks 1 miljoen zeevogels om door afval in zee.”

De resultaten van de opruimactie worden op 1 september tijdens een landelijke opruimactie van de PvdA aangeboden aan Tweede Kamerlid Manon Fokke. Hiermee hoopt Stichting De Noordzee dat er beleidsmaatregelen genomen worden om de bronnen van afval in de Noordzee aan te pakken. In de toekomst zal opruimen dan hopelijk niet meer nodig zijn.

Wilt u meer weten