Na vier weken zwaan met vishaak gevangen

Een zwaan vang je niet altijd in één keer. Het duurde maar liefst vier weken voordat Dierenambulance Zuid-Holland Zuid de zwaan te pakken kreeg in het Vijverpark in Papendrecht. De zwaan had een vishaak in haar nek die verwijderd moest worden.

Na vier weken zwaan met vishaak gevangen

Nadat een wandelaar het vishaakje spotte, deed Dierenambulance Zuid-Holland Zuid (‘Drechtsteden’) verwoede pogingen om de zwaan te vangen. Dat bleek een onmogelijke opgave, want steeds als de ambulancemedewerkers in de buurt kwamen, zwom of vloog ze weg. Na urenlang ploeteren gaven ze het op en besloten het de volgende dag weer te proberen.

De zwaan heeft last van het vishaakje dat in haar nek vastzit.

Mislukte vangpogingen

Zelfs de hulp van de brandweer en het lenen van een bootje hielpen niet bij de volgende vangpogingen. De vrijwilligers van de dierenambulance besloten de zwanen te laten wennen aan mensen, om het vangen makkelijker te maken. Ze kwamen zo dichtbij mogelijk en voerden de zwanen uit de hand.

Na de zoveelste vangpoging zwemt de zwaan (vooraan) nog steeds rond met een vishaak in haar nek.

Zwaan gevangen

Met veel geduld en na vele pogingen is het vangen eindelijk gelukt. De zwaan is naar Stichting Vogelklas Karel Schot gebracht, waar het haakje is verwijderd. De zwaan heeft nog even de tijd nodig om te herstellen. Als ze volledig is aangesterkt, herenigt Dierenambulance Zuid-Holland Zuid haar met haar partner.

Vuilnis in de prullenbak

De dierenambulance haalt regelmatig dieren op die verstrikt zijn geraakt in 'rommel' in het water. Zie jij netten, plastic zakjes of vishaakjes drijven in het water? Probeer het eruit te vissen en in een prullenbak te gooien.