Negen verwaarloosde honden in bewaring genomen

Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming hebben woensdag 8 juli bij een man uit Zaltbommel negen verwaarloosde honden in bewaring moeten nemen. Een deel van de honden had zo'n ernstige schurft, dat ze zich tot bloedens toe krabde. De honden zijn overgebracht naar een opvangadres en worden daar behandeld.
Negen verwaarloosde honden in bewaring genomen

De zaak kwam aan het rollen nadat de eigenaar in het weekend van drie honden vrijwillig afstand had gedaan bij het plaatselijke asiel. Deze honden zaten onder de schurft, reden voor de dierenpolitie om bij de woning van de man te gaan kijken. Daar troffen zij nog negen honden aan, waarna ze assistentie van inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) vroegen. Een aantal honden bleek ernstige schurft te hebben, de dieren hadden zichtbaar veel last van de jeuk. Ze krabden zich tot bloedens toe open. Ook werden er drie verwaarloosde Rottweilerpups aangetroffen. Een inmiddels gearriveerde dierenarts verklaarde dat de honden met schurft en de pups met spoed verzorging nodig hadden en niet in de woning konden blijven.Hierop is na overleg met RVO.nl* besloten de honden en pups met spoed in bewaring te nemen. De eigenaar was niet bereikbaar voor commentaar. Hij kan een procesverbaal tegemoet zien en draait op voor alle kosten die worden gemaakt voor het opknappen van de honden. De honden zijn nu gelukkig overgebracht naar een opvangadres en worden daar behandeld tegen de enorme jeuk.


*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt – vaak een boete – of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.

Volgt het werk van onze inspecteurs ook op Twitter: @Eduard_LID en @fleur_LID