Nog vier zwanendrifters vervolgd

Onlangs werd bekend dat het Openbaar Ministerie twee zwanendrifters gaat vervolgen. Nu komen daar vier nieuwe verdachten bij. Zwanendrifters korten de vleugels van zwanen in, waarna de dieren niet meer kunnen vliegen. De Dierenbescherming verzet zich hier al jarenlang tegen.
Nog vier zwanendrifters vervolgd

De zes zwanendrifters die strafrechtelijke vervolging tegemoet zien, verhandelen al jaren zwanen. Ze leewieken de vleugels van de dieren, zodat de kleintjes die ze voortbrengen makkelijker gevangen kunnen worden om vervolgens te worden verkocht als sierzwanen of voor de slacht. Dit alles gebeurt op zeer brute wijze.

Veel geld
Zwanendrifters kunnen veel geld verdienen aan knobbelzwanen. In het buitenland wordt er vaak 1.300 euro voor een zwaan geboden en wel 2.200 euro voor een koppel. En als die markt verzadigd is, worden het vlees en de veren en het dons verkocht, aldus de Telegraaf.

Definitief einde
Nu het vanuit verschillende hoeken is gelukt om aan te tonen dat zwanendrifters inderdaad dieren mishandelen, wil staatssecretaris Dijksma er definitief een einde aan maken. “Dit zijn praktijken die niet door de beugel kunnen en een halt moeten worden toegeroepen,” zei ze eerder. Vanaf 2018 is leewieken helemaal verboden.

Lees hier onze eerdere berichtgeving over de zwanendrifters.