Ontruiming aquarium met verwaarloosde dieren

De politie heeft dit weekeinde, samen met diverse instanties zoals de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de gemeente Valkenburg, verwaarloosde dieren uit het Grottenaquarium ondergebracht op opvangadressen.
Ontruiming aquarium met verwaarloosde dieren
Vrijdag kwam een melding binnen bij de politie over mogelijk dierenleed bij een aquarium gelegen in de Valkenburger grotten aan de Trichtergrubbe. De beheerder van de dieren is enige tijd geleden komen te overlijden, waardoor de dieren niet meer werden verzorgd. Een tiental dieren werd helaas dood aangetroffen. Ongeveer 40 reptielen, 60 amfibieën en honderden vissen bleken ernstig ondervoed te zijn, maar gelukkig nog wel in leven.

Vissen vangen
Op zaterdag waren bij een gezamenlijke actie van LID en Dierenpolitie al de ongeveer 100 reptielen en amfibieën, waaronder krokodillen, uit het aquarium gehaald. Zondag is men nog de hele dag bezig geweest om alle vissen te vangen. Aan het einde van de dag werden de grotten afgesloten en waren er geen dieren meer aanwezig.

In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zijn de dieren in afwachting van een beslissing van de rechter elders in heel Nederland bij opvangadressen ondergebracht. RVO.nl zal binnen twee weken, in overleg met de eigenaren, een beslissing nemen wat er met de dieren gaat gebeuren.

Tv-verslag
De Limburgse tv-zender L1 maakte een verslag van de gebeurtenissen.