Onze dierenambulances: 24/7 bereikbaar

Vaak zijn onze dierenambulances 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Dat we zo flexibel zijn, danken we aan onze toegewijde vrijwillige ambulancemedewerkers. Zonder hen zouden we nooit zoveel dieren kunnen helpen als we doen. Neem René Coumans. Toen hij vorig jaar onverwachts zijn baan kwijtraakte, wilde hij een nuttige invulling geven aan zijn dagen. Hij besloot hij zich aan te melden als vrijwilliger bij Dierenbescherming Limburg.

“Laatst kreeg ik een berichtje van een vrouw van wie de hond ernstig ziek was en die we moesten laten inslapen. ‘Je hebt niet alleen een hart voor dieren, maar ook voor mensen,’ schreef ze. Dat vond ik heel lief. En het klopt,” vertelt René. “Als wij bij mensen thuiskomen en ze moeten vertellen dat hun dier is overleden of het niet zal redden, beschouw ik het als mijn taak om ze te troosten, naar hun verhaal te luisteren. Voor mij persoonlijk geldt dat ik dieren in nood een beter leven wil geven, of ze bij een uitzichtloze situatie een lijdensweg bespaar. Want ook dat is onderdeel van ons werk, hoe verdrietig dat soms ook is.”

Onderhoud dierenambulances

René rijdt tenminste drie dagen per week op de dierenambulance, en zamelt daarnaast geld in om de auto’s te onderhouden. “Dat begon met een zwaailicht dat er al twintig jaar op zat en een heleboel mankementen vertoonde. Ik mobiliseerde mijn vriendengroep en startte een actie via social media. Al snel vond ik een bedrijf dat ons tegen een kleine vergoeding een nieuwe lichtbalk wilde schenken en ’m nog op de wagen monteerde ook. Binnen no time had ik het bedrag daarvoor bij elkaar en toen dat eenmaal was gelukt, had ik de smaak pas echt te pakken. Sindsdien benader ik bedrijven die ons kunnen helpen en organiseer ik veilingen, prijsvragen en acties op Facebook. Zo heb ik kunnen regelen dat al onze dierenambulances voortaan elke drie weken gratis door de wasstraat mogen. Ik heb gemerkt dat als je mensen treft die net zoveel van dieren houden als jijzelf, er zo ontzettend veel mogelijk is. Nooit eerder heb ik zoveel voldoening van mijn werk gehad als nu.”