Onze dierenambulances: Samen dieren redden

Wist je dat de dierenambulances van de Dierenbescherming jaarlijks 90.000 keer uitrijden om zieke en gewonde dieren te helpen

Henk: “Ik heb 44 jaar bij de politie gewerkt en was net met pensioen toen ik in de krant een oproep voor ambulancemedewerkers las. Ik heb meteen gereageerd."
Nicole: “Voor mij geldt dat het altijd een droom is geweest om met dieren te werken. Ik was taxichauffeur, maar toen ik de mogelijkheid kreeg om op de dierenambulance te rijden, hoefde ik daar niet lang over na te denken.”
Henk: “We doen dit werk nu twee jaar, sinds een jaar rijden we vrijwel altijd samen.”

Dieren redden

Nicole: “We hebben al veel meegemaakt. Wat we nooit meer zullen vergeten, is de redding van een vaderzwaan. Zijn vleugels waren besmeurd met bloed, waarschijnlijk omdat hij door een hond was gegrepen. Met veel moeite haalden we hem uit de sloot, waarna hij in een opvangcentrum voor vogels mocht herstellen.”
Henk: “In principe zit ons werk er dan op. Maar we waren zo benieuwd hoe het met hem ging, dat we contact hielden met de mensen die hem verzorgden. Na een week was hij weer opgeknapt en vroegen ze ons of wij de zwaan wilden vrijlaten.”
Nicole: “We zijn teruggegaan naar de plek waar we hem hadden gevonden. Toen we daar aankwamen, begonnen zijn kleintjes meteen te piepen. Dat was een prachtig geluid. Nadat we hem hadden losgelaten, wandelde de zwaan richting de waterkant, waar zijn vrouwtje en kinderen op hem wachtten. Samen gleden ze het water in en zwommen weg. Dat was zo’n magisch moment, we hadden allebei kippenvel.”

Samen op de dierenambulance

Nicole: “Henk en ik vullen elkaar goed aan. Als het op het redden van dieren aankomt, ga ik nog wel eens te ver. Henk fluit me dan terug.”
Henk: “Zoals laatst toen er een vogel bekneld zat in een dakgoot op vijf meter hoogte. Nicole klom zonder nadenken een ladder op. Toen heb ik haar wel even aan haar jas getrokken. Want ik wist: als dat dier in paniek raakt en gaat fladderen, valt zij naar beneden.”
Nicole: “Henk en ik begonnen als collega’s, maar gaandeweg zijn we échte vrienden geworden. We hopen dit werk nog jaren samen vol te houden.”