Opnieuw extreem magere honden aangetroffen

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) maakt opnieuw melding van extreem magere honden. Deze keer gaat het om drie honden die op vrijdag 3 februari door de politie op een adres in de gemeente Ede werden aangetroffen. Het gaat om een Amerikaanse Bulldog, een Malthezer Leeuwtje en een Old English Bulldog. Behalve te mager waren er ook nog medische problemen en hadden de honden last van vlooien. De eigenaar moest meteen voor eten en drinken zorgen en op maandag 6 februari met de honden naar een dierenarts. Beide is inmiddels gedaan en honden zijn onder behandeling van een dierenarts. Verdere controle volgt.
Opnieuw extreem magere honden aangetroffen

De zaak kwam aan het rollen na een melding over een erg magere hond bij het landelijk meldpunt 144. De dierenpolitie kwam daarop in actie. Op het aangegeven adres troffen ze drie extreem magere honden aan. De eigenaar gaf des gevraagd aan geen voer in huis te hebben en nog nooit met de dieren bij een dierenarts te zijn geweest. Hierdoor gealarmeerd heeft de politie een dierenarts laten komen. Deze stelde vast dat twee van de honden maar een 1 op een schaal van 5 scoorden en de andere hond slechts een 2 (1 is extreem mager, 5 is extreem dik). Verder bleek een van de honden hartruis te hebben en problemen met de ontlasting. Een andere hond heeft ernstige gebitsproblemen en te lange nagels.

Extreem magere hondEen van de honden die maar een 1 op een schaal van 5 scoorden (1 is extreem mager, 5 is extreem dik).


Eten, drinken en naar dierenarts

Om direct iets voor deze honden te kunnen doen, heeft de dierenpolitie contact opgenomen met de LID. Onze inspecteur heeft in overleg met RVO.nl* spoedbestuurdwang opgelegd, hierin stond dat de eigenaar een uur de tijd had om eten en drinken voor de dieren te regelen. Dit heeft hij, onder toeziend oog van LID en politie, gelukkig ook gedaan. Verder stond erin dat hij op korte termijn met de honden naar de dierenarts moest. Inmiddels heeft het bezoek aan de dierenarts plaatsgevonden en daaruit bleek dat de dieren verdere medische behandeling nodig hebben. De arts stelt hiervoor een plan op dat de eigenaar moet volgen. Er wordt uiteraard gecontroleerd of de eigenaar zich hieraan houdt.

Gecontroleerd situatie verbeteren

In dit geval is er door RVO niet voor gekozen om de honden in bewaring te nemen. Wat deze dieren nu nodig hebben is de juiste voeding, drinken en medische zorg. De eigenaar moet hier nu voor zorgen en dit wordt door de dierenarts en LID gecontroleerd. Houdt de eigenaar zich niet aan de afspraken, dan volgen nieuwe sancties waarbij in het uiterste geval de dieren in bewaring kunnen worden genomen.

Meld dierenleed bij 144

In januari trok de LID aan de bel omdat ze zich zorgen maakt over het grote aantal extreem magere honden waarmee ze confronteert werd. Toen en ook nu is de oproep aan het publiek om bij het zien van verontrustend magere honden niet af te wachten, maar melding te doen bij het landelijk meldpunt 144. Van hieruit kan de juiste instantie worden ingeschakeld, zoals de (dieren)politie, LID of een preventiemedewerker van de Dierenbescherming.