Oud, ziek hondje uit lijden verlost

Bij een gezamenlijke controle van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de dierenpolitie is op 7 januari in Utrecht een hondje in bewaring genomen en uiteindelijk geëuthanaseerd om het uit haar lijden te verlossen.
Oud, ziek hondje uit lijden verlost

Het hondje was te ziek en op hoge leeftijd waardoor kans op herstel nihil was. Verder moet de eigenaar een een aantal maatregelen uitvoeren om een goede verzorging van de overige honden te waarborgen. De zaak kwam aan het rollen na klachten over geluidsoverlast door honden bij de politie Utrecht. Bij controle troffen de LID en de dierenpolitie op het adres 6 honden en 5 pups van een klein ras aan. De hygiëne van de leefomgeving liet veel te wensen over en de pups bleken niet geënt en gechipt te zijn.

Chip honden verplicht

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Elke hond die er vanaf die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken.

In laten slapen

Een van de hondjes bleek erg ziek te zijn. De eigenaar weigerde het zieke dier te laten behandelen waarop de LID contact heeft opgenomen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl, voorheen Dienst Regelingen). Deze gaven opdracht om het dier met spoed in bewaring te nemen zodat het naar een dierenarts gebracht kon worden. De arts stelde vast dat het dier te ziek en te oud was om te herstellen en heeft, ook met het oog op de kwaliteit van leven, het hondje uit haar lijden verlost.

Bestuursdwang

Om een goede verzorging van de overige honden te waarborgen heeftde RVO de eigenaar onder bestuursdwang verplicht maatregelen te nemen. De leefomgeving moet schoongemaakt worden en de pups moeten geënt en gechipt worden. Hierop volgt binnenkort opnieuw controle door de LID.