Paard of pony? Let op de hoeven!

De hoeven van paarden en pony's moeten goed onderhouden ('bekapt') worden om te voorkomen dat ze te lang worden. De dieren kunnen anders last krijgen van de pezen en gewrichten in het been of zelfs van de rug. Helaas komen onze inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) regelmatig situaties tegen waarbij dit niet gebeurt.

Zo assisteerde de LID half februari de Dierenpolitie bij een schrijnend voorbeeld in de omgeving van Den Haag waarbij een shetlander in bewaring moest worden genomen om de juiste zorg te garanderen.

Pijn door lange hoeven

In een weiland stonden twee shetlanders en een andere pony. Terwijl twee van de dieren naar het hek kwamen, bleef een shetlander hinnikend in de wei staan. Het dier had veel te lange hoeven en kon daardoor nauwelijks meer lopen. Er werd een dierenarts bij gehaald, die vaststelde dat de shetlander chronisch hoefbevangen was. Het dier had door de ontstekingen heel veel pijn.

Hoeven ingekort

Ondanks dat de eigenaar niet bereikbaar was, is er meteen een hoefsmid ingeschakeld. Deze heeft de hoeven een stuk ingekort, waarna de pony gelukkig al iets beter ging lopen. Wel was duidelijk dat het dier pijnstillers nodig had en uit de wei gehaald moest worden. Uiteindelijk lukte het om de eigenaar te bereiken, maar deze werkte niet mee en weigerde zelfs de benodigde pijnstillers te gaan halen. Daarom is het dier in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in bewaring genomen en overgebracht naar een opvangadres waar het wel de juiste verzorging krijgt.

Om de 6 tot 8 weken

Om te voorkomen dat het zo ver komt en dieren onnodig pijn lijden, adviseert de Dierenbescherming om de hoeven van paard en pony eens in de zes tot acht weken te laten verzorgen door een hoefsmid.