Paddentrek barst op de valreep los

Normaal gesproken begint de paddentrek al in februari, maar dit jaar kwam het vanwege kou en aanhoudende droogte en wind maar niet op gang. Tot deze week. Maandag liet een enkeling zich al zien, maar dinsdag is de paddentrek eindelijk echt losgebarsten.
Paddentrek barst op de valreep los

Normaal gesproken begint de paddentrek al in februari, maar dit jaar kwam het vanwege kou en aanhoudende droogte en wind niet op gang. Tot deze week. Maandag liet een enkeling zich al zien, maar dinsdag is de paddentrek eindelijk echt losgebarsten.

In de regio Haaglanden waren vrijwilligers van de Dierenbescherming op alle overzetlocaties druk in de weer. In één avond zijn er enkele honderden dieren de verkeerswegen overgezet in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar.

Opvallend mager
Veel van de dieren zijn opvallend mager; padden en kikkers eten na de winterslaap niet tot na de paring. Aangezien deze doorgaans al in februari of maart plaatsvindt, hebben ze nu lang op hun reserves ingeteerd. Bij normale omstandigheden is de trek verspreid over 4 tot 6 weken. Hoewel het ook nu nog enkele weken zou kunnen doorgaan, verwacht De Dierenbescherming dat de paddentrek dit keer binnen 1 à 2 weken voorbij is. Daarnaast zal een deel van de padden de paring overslaan en direct naar hun zomerlocatie trekken om te eten. Een groot deel laat de kostbare eitjes gelukkig niet verloren laten en probeert toch voor nageslacht te zorgen.

Naar broedlocaties
De vrijwilligers die de padden helpen de drukke verkeerswegen over te steken, zijn ingeschakeld door de Dierenbescherming. Zij worden elke avond met goed ‘paddenweer’ - minimaal 6°C en liefst regenachtig - ingeroosterd om de dieren veilig van hun winterverblijven naar broedlocaties te helpen, indien ze daarbij drukke wegen moeten kruisen. Lokale populaties lopen het gevaar om te verdwijnen, doordat verkeerswegen dwars door paddentrekgebieden lopen. Met inzet van maar liefst 200 vrijwilligers doet de Dierenbescherming er alles aan om dit te voorkomen.