'Ik draai mijn hand niet om voor ‘moeilijke’ katten'

Pat Buckley - Coördinator TNR

'Ik draai mijn hand niet om voor ‘moeilijke’ katten'

#ikbendierenbeschermer

“Ik zei altijd ‘ik ben echt een hondenmens, geen kattenmens.’ Maar toen ik bij de dierenambulance in Gouda vrijwilligerswerk deed en later de dierenarts van Dierenopvangcentrum Gouda assisteerde, viel het op dat ik behoorlijk handig ben met katten. Ik draai mijn hand niet om voor ‘moeilijke’ katten. Inmiddels ben ik ook echt een kattenmens.

Ik werk nu 16 jaar als coördinator TNR. TNR staat voor trap, neuter, return, ofwel vangen, castreren/steriliseren en terugzetten. Daarvoor werd TNR nog helemaal niet ingezet, dat was een vreselijke tijd. Verwilderde zwerfkatten en zelfs –kittens moesten worden ingeslapen. Moet je je voorstellen dat je als dierenambulancemedewerker een nestje gezonde kittens naar de dierenarts bracht om in te laten slapen. Het dierenasiel kon en mocht niets met verwilderde, niet-plaatsbare katten. We mochten ze ook niet terugzetten. Verschrikkelijk!

Gelukkig maakte 16 jaar geleden het fenomeen TNR zijn intrede. Uit onderzoek blijkt dat het weghalen van verwilderde katten niet werkt, omdat de lege plekken worden ingenomen door nieuwkomers. Als je katten ‘steriel’ terugplaatst, veroorzaken ze geen overlast meer en komen er geen kittens of volwassen katten bij, buitenstaanders worden niet geaccepteerd. Zo vang ik jaarlijks katten die óf worden teruggeplaatst (als dat verantwoord is) óf die als ze plaatsbaar blijken naar een nieuw baasje gaan óf die ergens als muizenvanger aan de slag mogen gaan.

Nog steeds vragen mensen als ze me zien lopen met een kooi met kittens of ze worden ingeslapen. Dan roep ik iedere keer weer opgelucht: 'Nee! Absoluut niet!' Er is met de jaren veel veranderd. Ik weet nog dat er bij een bedrijf katten werden afgeschoten. Ik wist uiteindelijk een dealtje te sluiten, ik mocht de katten vangen en dan zou de eigenaar ze niet meer afschieten, maar o wee als hij ze opnieuw zou aantreffen... Elk jaar kwam ik terug om katten te vangen, totdat er steeds minder overbleven. Ze zagen in dat TNR goed werkt en vroegen zelfs of ik een aantal geneutraliseerde katten wilde terugzetten als muizenvangers. Ik hoefde nog maar twee keer terug te komen. Een keer voor een gedumpte poes (met halsband) met kittens en een keer voor een poes die per ongeluk met een vrachtwagen uit Polen was meegereisd. Ik ben blij dat mensen doorkrijgen dat TNR een goede oplossing is.”