Pittige reacties op stellingen themamaand ‘Wildedierenleed’

In de eerste week van de themamaand ‘Wildedierenleed’ zijn op de stellingen en vragen die de Dierenbescherming op haar Facebook- en Twitteraccounts heeft geplaatst, pittige reacties binnen- gekomen.
Pittige reacties op stellingen themamaand ‘Wildedierenleed’

In de eerste week van de themamaand ‘Wildedierenleed’ zijn op de stellingen en vragen die de Dierenbescherming op haar Facebook- en Twitteraccounts heeft geplaatst, pittige reacties binnen- gekomen. Deze liepen uiteen van verontwaardiging en woede over het leed dat wilde dieren wordt aangedaan tot beschuldigingen van onwetendheid aan de kant van de Dierenbescherming en steun voor de jacht, schade- en overlastbestrijding. De Dierenbescherming is blij met alle reacties, deze dragen er namelijk aan bij dat meer mensen zich bewust worden van het thema.

“Wie konijnen afknalt doet net als bij duiven, ratten en muizen, een goeie job”, zo reageert iemand op de stelling dat er een miljoen konijnen als hobbydier worden gehouden, terwijl er tegelijkertijd in het wild op gejaagd wordt. Uit de meeste reacties blijkt dat een meerderheid deze mening niet deelt en tegen de jacht op konijnen is. De stelling roept ook kritiek op over het houden van konijnen, zoals in deze reactie: “Ik vind dat de meeste hobbykonijnen ook geen fijn leven hebben. Kleine hokjes, kinderen die er of niet naar omkijken of veel te ruw mee omgaan”.

De reacties op de stelling: "Afschot leidt tot overschot wilde zwijnen, diervriendelijk alternatief moet!" laten zien dat een overgrote meerderheid voor alternatieven is. De reactie: “Afschieten is zooo uhh 2012 (gewoon achterlijk)”, laat daar geen twijfel over bestaan. Op de vermelding van het feit dat vossen anaal worden geëlektrocuteerd voor bontkragen, werd geschokt gereageerd, zoals blijkt uit deze tweet: “OMG!!! #AnimalCruelty dat is ziek!”.

“Onzin! Ga een keer mee op jacht, kun je zien hoe het er werkelijk aan toe gaat. Geen leugens verkopen”, met deze uitnodiging reageert een jager op de stelling waarin gesteld wordt dat jagers niet altijd goed raak schieten, waardoor aangeschoten dieren een langzame en pijnlijke dood sterven. Een stelling die wordt bevestigd door een ooggetuige: “Bij ons werd een maand of wat geleden door jagers 3 x op een haas geschoten. De 1e twee schoten verwondden de haas slechts”. De Dierenbescherming laat de uitnodiging overigens aan zich voorbij gaan, de organisatie heeft geen enkele behoefte om het afschieten van dieren van dichtbij mee te maken.

Themamaand ‘Wildedierenleed’
De Dierenbescherming heeft februari uitgeroepen tot themamaand over ‘Wildedierenleed’. In deze periode vraagt de dierenwelzijnsorganisatie aandacht voor het leed bij wilde dieren in Nederland veroorzaakt door jacht, schade- en overlastbestrijding. Door middel van prikkelende stellingen en vragen op Facebook en Twitter wil de Dierenbescherming het bewustzijn over dit vaak verborgen dierenleed onder het Nederlandse publiek vergroten. Meepraten over ‘Wildedierenleed’ kan via de Facebook- en Twitteraccounts van de Dierenbescherming.