Poes met gebroken poot van wisse dood gered

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft kunnen voorkomen dat een poes met gebroken poot zou worden geëuthanaseerd. De eigenaar, die in de schuldsanering zit, had geen geld voor een operatie. De curator wilde geen geld voor de operatie vrijmaken en wilde daarom het dier in laten slapen. De poes is in bewaring genomen, succesvol geopereerd en maakt het inmiddels weer goed.
Poes met gebroken poot van wisse dood gered

De eigenaar uit Arnhem had eind juni al de opdracht gekregen om met de poes naar een dierenarts te gaan, omdat het dier een gebroken poot had en te mager was. Daarnaast moest hij voor zijn overige katten - vier poezen en twee kittens - schone kattenbakken en verblijven regelen. Vlak voor het verlopen van de deadline nam de curator contact op met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). De curator wilde van de twee kittens af, maar wilde geen geld beschikbaar stellen om een dierenasiel te betalen voor opvang. Verder bleek uit het gesprek dat er geen geld was voor de operatie van de poes en dat het de bedoeling was om het dier dezelfde dag in te laten slapen. Dit terwijl de kat slechts één jaar oud was, verder gezond en nog jaren mee kon. Zowel LID als RVO.nl* vonden dit onacceptabel; bovendien is het voor dierenartsen verboden om dieren te laten inslapen, alleen maar omdat er geen geld is.

Poes succesvol geopereerd

De poes is dezelfde dag nog in bewaring genomen en overgebracht naar een opvangadres om daar de nodige verzorging en behandeling te krijgen. De overige katten zijn bij de eigenaar gebleven, omdat er onvoldoende wettelijke basis was om deze dieren weg te halen. Wel blijkt uit een nieuwe controle dat de dieren er nu netjes bij zitten en dat het goed met ze gaat. De poes is inmiddels met succes aan de gebroken poot geopereerd en maakt het goed. De kosten voor de opvang en operatie van de poes worden - ondanks diens financiële situatie - op de eigenaar verhaald.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt – vaak een boete – of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.