Pony aan lot overgelaten

Na een melding bij het landelijk meldpunt 144 werd deze week een zaak door de dierenpolitie doorgegeven aan de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Het betrof een bruine pony in Schagen die door de eigenaar aan zijn lot werd overgelaten.
Pony aan lot overgelaten

De pony stond dag en nacht in weer en wind buiten, zonder enige beschutting, zonder soortgenoten en zonder eten en drinken. Gelukkig was er iemand die met enige regelmaat voor het dier zorgde, ondanks dat dit tegen de wens van de eigenaar was.

De politie heeft de eigenaar over de situatie aangesproken, maar deze gaf aan het allemaal maar onzin te vinden en dat politie en LID maar moesten oppassen als ze op zijn land zouden komen. Er is vervolgens contact opgenomen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl, voorheen Dienst Regelingen). Deze gaf opdracht om de eigenaar onder bestuursdwang een aantal maatregelen op te leggen.

Gedwongen tot maatregelen

De eigenaar moet ervoor zorgen dat de pony altijd de beschikking heeft over kwalitatief voer (niet alleen hooi) en voldoende en vers drinkwater. Het dier moet gecontroleerd worden door een dierenart vanwege verwondingen aan een been en het gebit moet worden behandeld. Omdat een pony een sociaal dier is, heeft het de voorkeur dat het contact kan hebben met soortgenoten.

Tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt voor verwaarlozing en de LID zal zeer binnenkort gaan controleren op het naleven van de maatregelen.

Lees meer over de verzorging van pony's en paarden.