Pony op klein veldje naast appartementencomplex 'gestald'

De dierenpolitie Gelderland-Zuid en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben vandaag in de gemeente Nijmegen een pony meegenomen nadat ze de eigenaar ervan hadden overtuigd dat het dier niet op een klein veldje (180 x 80 cm) naast een appartementencomplex gehouden kon worden.
Pony op klein veldje naast appartementencomplex 'gestald'

De eigenaar verklaarde het dier in een opwelling te hebben gekocht op de paardenmarkt in Elst. Hij had zich daarbij niet gerealiseerd dat een pony voldoende ruimte en goede huisvesting nodig had.In de directe omgeving, dus binnen bereik van de pony, stonden ook giftige planten waaronder taxus. Deze coniferensoort kan zelfs dodelijk zijn voor grazers als de pony.

Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken gaf aan dat het dier onder bestuursdwang beter gehuisvest moest worden. De eigenaar kon dit niet regelen en besloot daarop afstand te doen van de pony. De politie maakt proces verbaal tegen hem op en de LID zorgt ervoor dat het dier op een goed adres onderdak krijgt.

Opmerking: De Dierenbescherming is tegen het houden van paardenmarkten. De meeste zijn ter opfleuring van plaatselijke feesten, terwijl handel niet of nauwelijks meer plaatsvindt. Daarnaast is het dierenwelzijn vaak niet op orde. Paarden en pony’s worden ook in een impuls gekocht, zonder dat de koper op de hoogte is van de eisen die het houden van paarden of pony’s met zich meebrengt.