Praxis Tuincentrum stopt met verkoop van dieren

Praxis Tuincentrum stopt per 1 januari 2016 met de verkoop van dieren in de eigen tuincentra. Bovendien gaat het bedrijf actief verwijzen naar opvangcentra waar dieren geadopteerd kunnen worden. Ook onderzoekt Praxis Tuincentrum hoe het alleen nog dierbenodigdheden kan gaan verkopen die voldoen aan de behoeften van dieren.

Met de start van Praxis Tuincentrum eerder dit jaar ging Praxis deels mee in het traditionele tuinconcept. De afgelopen maanden luisterde het bedrijf naar zowel de klant als de Dierenbescherming . “We willen een goed voorbeeld zijn, zowel op het gebied van duurzaamheid als van dierenwelzijn. Daarom is besloten per direct te stoppen met de inkoop van dieren. Vanaf 1 januari 2016 zijn er geen dieren meer in onze eigen filialen te koop. Onze volgende stap is te bekijken hoe we het assortiment kunnen aanpassen aan de specifieke huisvestingsbehoeften van huisdieren. Ook gaan we voorlichting geven over het houden van huisdieren. In samenspraak met de Dierenbescherming willen we naar opvangorganisaties in de regio verwijzen", aldus Anusha Bruitzman, woordvoerder Praxis.

Het besluit volgt op een gesprek van de Dierenbescherming met Praxis Tuincentrum, waarna een pilot tot stand kwam met Konijnenopvang De Werf. Het besluit van het bedrijf te stoppen met de verkoop van alle diergroepen is een directe uitkomst van deze pilot. Het betreft de eigen tuincentra Praxis Tuincentrum Amsterdam Zuidoost, Zoetermeer, Beverwijk en Groningen.

Voorbeeld voor andere winkelbedrijven

De Dierenbescherming is erg verheugd en onder de indruk van het besluit van Praxis Tuincentrum om op deze manier actief verantwoordelijkheid te nemen voor dierenwelzijn. "We zijn enorm trots op Praxis Tuincentrum, dat samen met Konijnenopvang De Werf en ons heeft willen nadenken over dierenwelzijn en verregaande beslissingen heeft genomen. Dit komt niet alleen de dieren zeer ten goede, ook geeft Praxis Tuincentrum een belangrijk signaal naar haar branchegenoten en het goede voorbeeld aan haar klanten", zegt Myrna van de Laar, regiomanager Dierenbescherming Amsterdam.