Prinses Maxima verkozen tot Dom Bontje 2012

Prinses Máxima is met een overgrote meerderheid van de stemmen verkozen tot Dom Bontje 2012. Bijna 20.000 mensen brachten hun stem uit. Dom Bontje is dé publieksverkiezing van onze collega's van Bont voor Dieren. In 2004 werd de prinses ook al Dom Bontje van het jaar.
Prinses Maxima verkozen tot Dom Bontje 2012

Met de jaarlijkse verkiezing neemt dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren het gebruik van bont door bekend Nederland onder de loep. Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren: “Met de verkiezing wil Bont voor Dieren aandacht vragen voor de échte fashion victims: de miljoenen dieren die onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden en enkel voor hun vacht worden gedood.”

Máxima ontving maar liefst 66% van de stemmen. Ze was genomineerd voor de oneervolle titel omdat zij en haar dochter Amalia gezien zijn in jassen met een kraag van wasbeerhondenbont afkomstig van het merk Moscow. Máxima is vóór haar nominatie op de hoogte gebracht dat het echt bont betrof, maar helaas bleef een reactie uit. De overige genomineerden waren Oh Oh Cherso’s Barbie die 25% van de stemmen kreeg en Frans Bauer; hij kreeg 9% van de stemmen.

Maxima tweede keer Dom Bontje

Het is de tweede keer dat Máxima tot Dom Bontje wordt gekozen. De eerste keer was in 2004. Bont voor Dieren stuurt Máxima een oorkonde en vraagt haar in een brief om in het vervolg af te zien van het dragen van bont. Bont voor Dieren hoopt dat het opnieuw ‘winnen’ van de titel Máxima doet besluiten af te zien van het dragen van bont.

Ook tv-presentatrice Anita Witzier was in eerste instantie genomineerd. De blonde presentatrice was zich destijds niet bewust van het feit dat het echt wasbeerhondenbont betrof. Bont voor Dieren heeft haar nominatie ingetrokken. Bekende Nederlanders als Britt, Yes-R, Robert ten Brink en Nance waren ook aangeschreven als genomineerden voor Dom Bontje 2012, maar gaven direct al aan spijt te hebben van hun keuze om bont te dragen. Bont voor Dieren ziet in de maatschappij een steeds grote weerstand tegen bont. De lijst met bontvrije winkels breidt zich uit en de productie van bont in Nederland is bijna geheel verboden.

Wasbeerhondenbont

Dit jaar droegen alle genomineerden een kraag van wasbeerhondenbont. Dit bont is veelal afkomstig uit Chinese fokkerijen waar de dieren onder erbarmelijke omstandigheden worden gefokt en gedood, enkel voor hun vacht. Wasbeerhonden worden hier anaal geëlektrocuteerd, doodgeslagen of soms zelfs levend gevild om te eindigen als bontkraag. Helaas is de import hiervan nog niet verboden. Nederlandse kledingmerken als Gaastra, Nickelson, Airforce en Moscow gebruiken de vacht van wasbeerhonden als bontkraag voor hun jassen. Wasbeerhonden zijn familie van de hond en staan bekend om hun dikke vacht. In de natuur leven de dieren vooral in een bosrijke omgeving en zijn trouw aan hun partner en familie.