Rechtbank verbiedt breken nek ganzen

De rechtbank Gelderland verbiedt het breken van de nek van ganzen, zo is dinsdag 30 juni bekend gemaakt. Het gaat zowel over het met de hand omdraaien van de nek, als het gebruik van een nekbreekmachine. De Dierenbescherming riep begin juni al dat zo'n machine illegaal is; de rechtbank zegt nu dat beide methoden illegaal zijn. De Dierenbescherming is blij met deze uitspraak, die veel dierenleed zal voorkomen.
Rechtbank verbiedt breken nek ganzen

Toen bekend werd dat het veel besproken nekbreekapparaat van V&T Faunabeheer in opdracht van de Faunabeheereenheid Gelderland zou worden ingezet om 1600 ganzen te doden, reageerde de Dierenbescherming geschokt. Volgens ons is niet alleen het doden van ganzen onnodig - er zijn tenslotte diervriendelijke alternatieven - maar deze dieren doden door hun nek te breken veroorzaakt een leed dat buitengewoon dieronvriendelijk is. Bovendien komt het middel niet voor op de lijst van middelen om dieren te doden in de Flora- en faunawet en zou daarom niet mogen worden ingezet. Dit werd door de provincie tegengesproken en veel bleef onduidelijk.


De Faunabescherming spande eerder een rechtszaak aan en daaruit blijkt nu dat ganzen sowieso niet gedood mogen worden door hun nek om te draaien of te breken. Dit is een mooie overwinning. De nekbreekmachine is overigens nooit ingezet, omdat bleek dat er veel minder ganzen in de betreffende gebieden aanwezig waren dan verwacht. Een geluk bij een ongelukkig idee.